BACONSZALONNÁS ZÖLDBAB CSOKOR
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 40-50 dkg zöldbab ( egészben hagyva, nem darabolt )
  • 10 dkg baconszalonna
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • ételízesítő
  • 1/2 dl víz
  • zsiradék
  • alufólia
  • Elkészítés: Ez a zöldbabos köret egy nagyon gyorsan elkészíthető fogás, ami nemcsak hamar megvan, hanem mutatós is. A mutatóssága mellett az sem elhanyagolandó tényező, hogy a fokhagymának és a szalonnának köszönhetően, nagyon ízes köretet kapunk.
    Először a zöldbabról szeretném elmondani, hogy ilyen formában, egészben hagyva a kertből is be lehet vinni a konyhába. Az üzletekben és a piacon is megvásárolható.
    Télen viszont bevallom őszintén, nem tudom, hogy mirelitként lehet-e így egész zöldbabot kapni az üzletekben. 
    De aki szereti a zöldbabot, érdemes a nyár folyamán lefagyasztani belőle. Én ezt szoktam tenni.
    A zöldbabot megmosom, két végét levágom és kb. 30-40-50 dkg-t teszek egy uzsitasakba, s már mehet is a fagyasztóba.
    Azután már csak elő kell venni a főzéshez.
    A recept nagyon egyszerű.
    A baconszalonnákat vágjuk félbe.
    Egy kisebb tepsit vagy más hőálló edényt kenjünk ki kissé zsiradékkal.
    A megtisztított zöldbabokból kb. 6-7 szálat fogjunk össze és egy fél szalonnával tekerjük át. A szalonna ahol összeilleszkedik, azzal a felével lefelé, fektessük bele a tepsibe. 
    Járjunk el ugyanígy, amíg tart az alapanyagunk. 
    Amikor szépen, sorban belefektettük a zöldbab csokrokat a tepsibe, öntsünk  alá kb. 1/2 dl vizet. Több nem kell, mivel a zöldség is enged magából nedvességet. 
    Azután a fokhagymát tisztítsuk meg a héjától és daraboljuk fel. Dobjuk a zöldbabokra és melléjük. Hintsük meg sóval és ételízesítővel. Sok nem kell egyikből sem, mert a szalonna is enyhén sós. 
    Alufóliával fedjük le és előmelegített sütőben 20-30 percig süssük. 
    Kb. 20 percnél érdemes ránézni, egy villát beleszúrva ellenőrizni, hogy szükséges-e még a tovább sütése, párolása.
    A fokhagymának és az ételízesítőnek köszönhetően, nagyon kellemes ízű lesz a zöldbab.
    Akár rántott hús mellé, vagy bármilyen sült hús mellé kiváló köret. 
    Kínálhatunk mellé valamilyen salátát is. De plusz köretet is adhatunk mellé, pl. burgonyapürét, vagy párolt rizst.
    ( A fotón rántott hússal és fokhagymás, sült vaddisznó oldalassal van párosítva. )

    Jó étvágyat kívánok hozzá!