ÓVÁRI SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 szelet sertés karaj
  • őrölt fekete bors
  • magyaros fűszerkeverék
  • őrölt piros paprika
  • ételízesítő
  • sertészsír
  • 1 fej hagyma
  • 1 TV paprika
  • 1 paradicsom
  • 20-25 dkg gomba
  • 6-8 szelet gépsonka
  • 6-8 szelet vagy 20 dkg reszelt trapista sajt
  • alufólia
  • pici víz
  • The Body Shop - 5. szülinapi fesztivál
    Elkészítés: Az óvári szeletet is valószínűleg sokféleképpen el lehet készíteni. Ki így, ki úgy tanulta valakitől, valahonnan. Én magam egyszerűen készítem, nem sütöm elő serpenyőben a húst, hanem sütőben sütöm, s azután kerül rá a többi alapanyag. 
    Először a hús előkészítésével kezdjük a főzést.
    A hússzeleteket kicsit klopfoljuk ki, ne túl vékonyra, csak minimálisra.
    Azt követően sózzuk, borsozzuk meg mindkét oldalát és hintsük meg mindkét oldalon a magyaros fűszerkeverékkel is.
    Egy akkora tepsit, amiben szépen elférnek a hússzeletek, zsírozzunk kicsit ki és fektessük bele a húsokat. 1/2-1 dl vizet öntsünk ide-oda a husik mellé, majd alufóliával letakarva, előmelegített sütőben süssük meg a sertés karajt, kb. 50-60 perc alatt.
    Amíg sül a sütőben a hús, készítsük el azalatt a gomba ragut.
    Egy kis kanál sertészsírt olvasszunk fel egy serpenyőben vagy lábaskában ( olyanban, amit majd fedővel le tudunk fedni ) és a hagymát a héjától lepucolva, kockázzuk fel apróra. Adjuk a zsírhoz és pirítsuk üvegesre.
    A paprikát és a paradicsomot mossuk meg, majd mindkettőt vágjuk kis kockákra. S adjuk az üvegesre párolt hagymához. Pirítsuk egy kicsit, közben megkevergetve, majd szórjuk meg 1 kk. piros paprikával. 1/2-1 dl vizet öntsünk hozzá, hogy le ne égjen a paprika, mert különben keserű íze lesz.
    Ezután adjuk hozzá a gombát. 
    Ha kis üvegeset vagy konzervet használunk, akkor azzal sok teendő nincsen. Öntsük csak le róla a vizet és mehet a lábasba. Viszont ha friss gombából készítjük a ragut, abban az esetben előbb pucoljuk le a gomba héját és szeleteljük fel. Én a friss gombának a száráról is lekaparom kis késsel a külső részét. De leggyakrabban a gomba raguhoz üveges vagy konzerv gombát használok, mert az általában van otthon a spájzban.
    Bármelyikből is készítjük, mindegyikkel finom lesz.
    Amikor hozzáadtuk a hagymás alaphoz a gombát, picit sózzuk, ételízesítőzzük meg és öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a ragut. Fedjük le fedővel és néha megkeverve, pároljuk készre. Túl sok idő nem kell neki, ezért figyeljünk rá. 15-20 perc elegendő, s ha kell pótoljuk a vizet is.
    Amikor elkészült a hús is, állítsuk össze az óvári szeletet. Vegyük  ki a  tepsit a sütőből, de ne zárjuk el a sütőt. A húsok mindegyikére rakjunk a kész gomba raguból egy kanállal, majd tegyünk a ragu tetejére 1 szelet sonkát, s arra pedig 1 szelet sajtot, vagy ha reszelt sajtunk van, egy kevéssel szórjuk meg a tetejét a sonkának.
    Tegyük vissza a sütőbe és ezután már csak annyit hagyjuk a sütőben a húst, amíg a sajt ráolvad.

    Bármilyen rizses, burgonyás körettel kínálható. Savanyúságot vagy salátát is szervírozhatunk mellé.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!