TEJFÖLÖS CSODABOGÁR KRÉMMEL TÖLTVE
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 20 dkg liszt
  • 1 nagy doboz / 375 g / tejföl
  • 30 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 sütőpor
  • 10 dkg tortadara
  • Krém: 4 púpozott ek. liszt
  • 1 tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 15 dkg ráma
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliáscukor
  • Teteje: 10 dkg étcsokoládé
  • hozzá 5 dkg ráma
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • hozzá 2-3 dkg ráma

  • Elkészítés:
    Ennek a remek süteménynek az alap receptjét az Andi konyhája oldalon láttam, rögtön meg is fogott, de úgy gondoltam, hogy az egyik finom süti krémemmel is kipróbálom. S azóta csak így készítem.

    A lisztben keverjük el a sütőport, adjuk hozzá a cukrot, a tejfölt, a tojásokat és jól keverjük ki. Majd végül keverjük hozzá a tortadarát és gyors mozdulatokkal dolgozzuk bele a masszába, hogy ne ázzanak el a csokidarabkák. Sütőpapíros tepsibe téve, előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Ha kihűlt a tészta, húzzuk le a papírt és vágjuk kettőbe. Óvatosan emeljük  le a ketté vágott tészta felső lapját, mert elég könnyű a tésztánk. Ezután az alsó tésztalapot kenjük meg krémmel.

    Krém: A tojássárgáját, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre és főzzük sűrűre, majd hűtsük ki. A rámát keverjük ki a cukorral és dolgozzuk el a kihűlt krémmel.

    Ha megkentük a sütinket, lassan helyezzük vissza a sütemény tetejét. Én azt találtam a legegyszerűbbnek, hogy ne törjön el a tészta, hogy amikor kiborítom a tepsiből, azonnal egy teljesen egyenes tálcára borítom a sütit. A tetejére szintén teszek egy tálcát és amikor a sütőpapír levétele következik, akkor a tálcával együtt fordítom a tésztát, mert könnyen kettészakadhat. S amikor ketté vágtam, rögtön a tálcára raktam a levágott részt, s ha vissza kellett helyezni, a tálcával sokkal könnyebb volt.

    Ezt követően két féle csokimázzal vontam be a sütit. Gőz fölött külön-külön, de egy időben megolvasztottam 1 tábla étcsokoládét 5 dkg rámával, és fél tábla fehér csokit kb. 2-3 dkg rámával. Először az étcsokit elsimítottam a sütemény tetején, majd a fehér csokiból ide-oda tettem egy-egy kis kanállal és fogpiszkálóval megcifráztam.

    A süteményt másnap szépen lehet szeletelni.

    Még egy technikát szeretnék veletek megosztani, hátha valaki másnak is megtetszik, ami már nekem bevált. A csokival bevont süteményeket nagyon szépen, hajszálrepedés nélkül fel lehet szeletelni, ha nem forró vízbe mártjuk be a kést, hanem nyílt láng fölött felmelegítjük pár másodpercig és ezzel a meleg késsel megolvasztjuk a csoki tetejét. Ilyenkor még nem szeletelem fel, csak előkészítem a szeletelésre. Minden újabb melegítésnél megmosom a kést és megtörlöm konyharuhával, hogy ne égjen rá a csoki.

    Ezt a süteményt egyébként többféleképpen lehet fogyasztani. Aki nem szeretné megkenni, csak úgy magában, porcukorral meghintve - Andi oldalán is így látható - is nagyon finom, de lekvárral megkenve is ízletes. A tetejét be lehet vonni simán csokival is, nem fontos még fehér csokit is használni, de szerintem nagyon mutatós. S hát a krémmel töltve isteni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!