LENCSE LEVES FÜSTÖLT BORDAVÉGGEL
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. 50 dkg-s lencse
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyem gyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-6 szem egész bors
  • 1 ek. zsír
  • 1-2 kisebb ek. liszt
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • ételízesítő
  • petrezselyemzöld
  • 1-2 hosszú darab füstölt bordavég, ami kb. 1 kg
  • aki szereti, 20-30 dkg füstölt kolbász

  • Elkészítés: A lencse leves receptje tulajdonképpen már fent van az oldalon, de az csak füstölt kolbásszal készült és ez pedig füstölt bordavéggel is. A bordavégről tudni kell, hogy az egy kicsit porcos része a sertésnek, az oldalasból leeső rész, ami túl sok színhúst nem tartalmaz, de vannak benne húsosabb darabok is. Ezt a bordavéget a hentesek a sertés oldalasból vágják le, majd az kerül megfüstölésre. Viszont így füstölve nagyon ízletes. Régebben a bab, illetve lencse levest mindég csak füstölt csülökkel, füstölt csonttal vagy körömmel készítettem, de amióta már nincs az anyukámnál disznótartás, hát ez elmaradt. Persze lehet venni füstölt csülköt, szoktam is, de a leggyorsabban megvehető és elkészíthető a füstölt bordavég. Úgyhogy rászoktam erre, de nem bántam meg, mert nagyon finom.

    Bármelyik nagy áruházban a hentes pultnál vagy hentes üzletben hozzá juthatunk.
    Akkor lássunk is neki az elkészítésének.
    Első lépésként áztassuk be a lencsét, hogy az tudjon puhulni, megdagadni, mert így majd hamar meg tud főlni.
    Ehhez először válogassuk ki a lencsét. 
    Legegyszerűbb módja, hogy szórjuk a zacskóból a lencsét a konyhapultra vagy az asztalra és tegyük elé a pult szélére a tálat és a kezünkkel mindég húzzunk a tálba egy kevés lencsét. 
    S amelyik nem oda való, vagy zabszem - olyan, mint a búza - van közötte, esetleg kavics, mert az is lenni szokott, toljuk félre.
    Mossuk meg 2-3 vízben. A víz tetejére majd feljönnek a még kiöntendő maradványok, azokat óvatosan öntsük le a lencse tetejéről.
    Azután öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a lencsét, kicsivel még több is legyen és hagyjuk állni, amíg a bordavég meg nem fől a levesben.
    Ezután a bordavéget jó alaposan mossuk meg, daraboljuk fel  és akár 1 órára áztassuk be a főzés előtt. Ezt nem szoktam minden esetben, csak ha látom, hogy jobban füstös az átlagnál, s ez  nem is annyira sós, mint ha füstölt körmöt vagy füstölt csülköt kellene beáztatni.
    Hiszen azokat őstermelőtől vásároltam ( pl. a kocsonyához ) és az füstölés előtt jóval több sót látott, mint a nagy áruházban kapható bordavég.
    A beáztatás úgy történjen, hogy a bordavégeket daraboljuk fel. Kb. 3-4 ujjnyi szélesre, de tulajdonképpen adja is magát, hogy hol lehet elvágni, tehát a csontok mellett. Majd mossuk meg 2-3 váltás hideg vízben. Azután  egy tálba helyezzük bele a bordavégeket és öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Ha nincs időm rá és nem is olyan füstös, nem áztatom be, csak megmosom és mehet is bele a fazékba.
    Ha áztatjuk, akkor a kiázott a bordavégeket még egyszer mossuk meg és tegyük egy fazékba. Én több levest szoktam készíteni, így én 4-5 literes fazékba teszem. Öntsük fel vízzel és tegyük fel főlni a tűzhelyre.  A burgonyát, sárgarépát, petrezselymet pucoljuk meg, mossuk meg és vágjuk nekünk tetsző darabokra.
    Adjuk azt is bordavégekhez a leveshez.
     
    A hagymát és a fokhagymát is pucoljuk meg és azokat is tegyük a fazékba. A hagymát és a fokhagymát is egészben szoktam a levesbe tenni.
    A petrezselyemzöldet mosás után szintén adjuk a leveshez.
    De ha ez nincs, nem probléma, el is maradhat.
    Adjunk hozzá 1 tk. sót, sokat ne, inkább kóstolás után ízesítsük újra.
    Majd adjunk hozzá egész borsot és hagyjuk főlni kb.1 - 1,5 órát. 
    Ha már jól forr, - kb. fél óra elteltével, - adjunk hozzá ízlés szerint ételízesítőt. Én kb. 1 lapos tk.-l teszek bele ennyi mennyiségű leveshez.
    Ellenőrizzük le késsel, villával 1 óra főzés után, hogy megpuhult-e a borda, ha igen, adjuk hozzá a lencsét. De  valószínű, hogy a bordavégnek legalább 1,5 óra főzés szükséges.
    Ha valaki tenne bele füstölt kolbászt is, én néha szoktam, néha nem, akkor ha már puha a bordavég, a kolbászról húzzuk le a bőrét és vékonyan karikázzuk fel vagy vágjuk kisebb darabokra, majd adjuk azt is a leveshez.
    Hagyjuk főlni kb. 15 - 20 percig, s ezután ellenőrizzük le, hogy puha-e a lencsénk. Ha igen, készítsünk egy kevés rántást és rántsuk be vele a levesünket.
    A rántáshoz egy kisebb lapos kanál zsírt olvasszunk fel lábaskában, adjunk hozzá 1 kanál lisztet, de ezt majd látni lehet, hogy mennyi kell, de sok nem kell, hogy legyen a rántás, mert nem főzeléknek készítjük. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű.
    Pirítsuk meg egy kicsit, de persze kevergetve, majd adjunk hozzá egy tk. paprikát.
    Vegyük le a tűzről és kézi habverővel kikeverve, adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy selymesen sima öntetet kapjunk. Kb. 2-3 dl víz megy hozzá.
    Ezzel a rántással habarjuk be a levesünket és jó alaposan forraljuk ki. Utólag még kóstoljuk meg, és ha szükséges sózzunk utána.
    A leves főzési ideje legalább 1-1,5 óra, ez majd függ a bordavég puhulásától.
    A finom lencse leves mellé kitűnően illik a túrós palacsinta, vagy túrós csusza. Bármelyiket is készítitek hozzá, pompás második fogás lesz.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!