HULLÁMOS KRÉMES
ÜNNEPI | EGYSZERŰ | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 3 dl víz
  • 16 dkg zsír
  • 26 dkg liszt
  • 8 tojás
  • Krém: 7 dl tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 15 dkg kristály cukor
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 20 dkg ráma
  • 4 dl habtejszín
  • hozzá: 1 vaníliás cukor
  • Teteje: 1/2 tábla torta bevonó csokoládé
  • hozzá: 2-3 dkg ráma
  • Elkészítés: Ez a hepe-hupás tésztájú sütemény hasonlóan készül, mint a képviselőfánk, de mégis kicsit más. Ezt a receptet már régebben is elkészítettem, akkor akitől kaptam, magas tátra néven adta nekem tovább a receptet. De van ahol hullámos krémesként ismerik.
    Először készítsük el a tésztát.
    A zsírt és a vizet tegyük egy lábaskába és forraljuk fel. Amikor felforrt, adjuk hozzá a lisztet és addig keverjük folyamatosan, amíg elválik a lábas falától. Ez pár percet vesz igénybe.
    Levéve a tűzről, várjunk néhány pillanatot, hogy enyhüljön a tészta forrósága, majd egyenként üssük bele a tojásokat. Minden tojás után keverjük el a tésztát, s végül keverjük ki jó krémesre. 
    Felezzük el a tésztát és egy normál tepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele az egyik rész tésztát. Ne lepődjünk meg, hogy nehezen lehet elsimítani, ezért érdemes használni vagy spatulát vagy torta lapátot. Előmelegített sütőben süssük meg. A tészta teteje megsült állapotban hepe-hupás alakot fog ölteni, de ennek ilyennek kell lennie. 
    Ugyanígy süssük meg a másik tésztát is, s mindkettőt hűtsük ki.
    Készítsük el a krémet.
    A pudingporokat keverjük el a kétféle cukorral és a tejjel, s főzzük sűrűre.
    Ezután hűtsük ki és dolgozzuk bele a rámát. A krémet ezt követően simítsuk rá az egyik tészta lapra.
    Majd a tejszínhabot verjük fel jó kemény állagúra a vaníliás cukorral együtt.
    A felvert habot simítsuk rá a krémre és erre helyezzük rá a másik lapot.
    A tészta tetejét ezután csurgassuk meg csokival, az egészet ne vonjuk be, mert nem is tudnánk szépen, egyenletesen, de így csak kicsit csokisan klasszul ki is rajzolódnak a hullámok a tésztán.
    A csoki csurgatáshoz pedig gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét egy kevés rámával, majd vagy nejlon zacskóba tegyük bele a csokit és vágjuk le annak a sarkát, vagy habzsákba téve, húzzunk csíkokat a tészta tetején a csokival.
    Amikor készen vagyunk a sütivel, hagyjuk állni egy éjszakát és másnap reggel szeleteljük fel.

    Egy konyhai tippem: Amikor a pudingot kihűtjük, ahhoz, hogy beledolgozzuk a rámát, ne hűtsük ki teljesen. Hanem csak annyira, hogy már alig langyos legyen a puding és ezután már bele is keverhetjük a rámát. Ugyanis, ha teljesen kihűtjük, olyannyira, hogy megáll benne a kanál, akkor fennáll az a veszély, hogy nem tudjuk csomómentesre kikeverni a rámával.
    Recept forrása: receptneked.hu

    Jó étvágyat kívánok hozzá!