KÉPVISELŐFÁNK HÁZI FŐZÖTT KRÉMMEL
ÜNNEPI | HÚSVÉT | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 4 egész tojás
  • 8 dkg zsír- nem olvadt
  • 11 ek. víz
  • 10 dkg liszt
  • Krém: 4 tojás
  • 4 púpozott ek liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 liter tej
  • 2 vaníliáscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • The Body Shop - 5. szülinapi fesztivál
    Elkészítés: A képviselőfánkot nem olyan nehéz elkészíteni, mint ahogyan sokan gondolják. A lényeg a pontos mérésben, a tészta jó kikeverésében és a sütési időben van. A többi pedig már gyerekjáték.
    Tészta:
    A zsírt a vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, míg el nem válik a lábas falától.
     Ez pár percet vesz igénybe és így kell kinéznie a lábasban, ahogyan a fotón is látható. Itt már nem maradt egy kevés sem a lábas szélén, csak középre halmozódik a tészta.
    Ekkor levesszük a tűzről és kis idő- kb. 3-5 perc- után egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Szinte krémesre keverjük ki a tésztát. Akkor jó, amikor már igen nehezen keverhető. Ez a művelet már több ideig tart, egy sűrűbb, kavart tésztát kell kapnunk.
    Ezután egy  tepsit vékonyan zsírozzunk ki és kanállal tegyünk halmokat a tepsire. / én egy evőkanálnyi mennyiséget teszek belőle. / A halmok között hagyjunk ki helyet is, mert sülés közben megemelkednek a fánkok. Kb.14-16 fánk lesz egy adagból.
    Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, de ha megsült én még további kb. – 10 percig-szoktam sütni, „szárítani”, hogy keményebb legyen a tészta, ne essen össze a kivétel után. A tészta, vagyis a megsült fánk majd akkor nem esik össze, ha a sütőből kivéve  kemény az egész fánk, s a színe pedig aranybarna. Nem szabad világosra sütni, mert abban az esetben lelapulnak a fánkok.
    Fontos: Az első 15 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a levegő hatására nem emelkednek fel a fánkok.
    Készítsük el a krémet.

    Krém:
    A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és a tejjel csomómentesre keverve sűrű krémmé főzzük. A krémet folyamatosan kell keverni, vagy takaréklángon vagy platnin, egészen addig, míg a krém olyannyira besűrűsödött, hogy itt-ott forrni látszik és jó sűrűvé nem válik. Akkor lesz jó, ha már nehéz keverni a lábasban. Ekkor levesszük a tűzről - a platnin se hagyjuk rajta, mert az még forró és lekozmálhat a krém. Egy citromot mossunk meg és a  héját reszeljük bele. ( A réges-régi recept szerint nem tettek a krémbe citrom héjat, ezt már én a magam receptem szerint alkalmazom, és mi itthon már így szeretjük. S akik így nálam megkóstolták, mindenkinek jobban ízlett ebben a formában, mert a citromtól sokkal kellemesebb ízharmóniát lehet kapni. ) Ezután a tojások fehérjét a vaníliás cukorral kemény habbá verjük és még melegen, azonnal a krémbe keverjük. A krémet hagyjuk kihűlni és csak ezután töltjük meg a fánkokat, mégpedig úgy, hogy az alját vágjuk le késsel. Ha a fánk belsejébe még van tészta darab, azt kiszedjük. A fánkokat megtöltjük, az alját visszahelyezzük és a tetejét porcukorral hintjük meg.
    De tölthetjük úgyis a fánkokat, hogy a tetejét vágjuk le a fánknak, megtöltjük a belsejét krémmel és keményre felvert tejszínhabot habzsákból díszítve rányomunk a krém tetejére. A levágott tészta darabot, vagyis a kalapot ráhelyezzük a tejszínhabra.


    Jó étvágyat kívánok!