BABAPISKÓTÁS-DIÓS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 6 tojás
  • 9 ek. víz
  • 30 dkg cukor
  • 2 ek. barack lekvár
  • 30 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 15 dkg darált dió
  • Krém: 2 vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg ráma
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 3-4 adag lefőzött fekete kávé
  • rumaroma
  • kb. 20-22 db cukrozott babapiskóta
  • Teteje: 10-15 dkg ét tortabevonó csokoládé
  • 2-3 kocka tejcsokoládé
  • hozzá kb. 5 dkg ráma

  • Elkészítés: Ezt a süteményt már nagyon régen készítettem, egy barátnőmtől kaptam a receptet, s a hétvégén ismételten elkészítettem. Tulajdonképpen hasonló a sima babapiskótás süteményemhez, csak ennek a tésztája egy vizes piskóta, amiben lekvár és dió is van még. A rumaromának és a kávénak köszönhetően pedig egy kellemes rumos ízt fogunk kapni. A babapiskótánál pedig azért írtam a cukros változatot, mert én mindig azt használom. Régebben a sima babapiskótát vásároltam - évekkel ezelőtt - de abból ritkán lehetett igazán omlós, puha fajtát találni, de a cukrozott az mindig puha, így megmaradtam annál.
    Először készítsük el a tésztát.
    A tojásokat válasszuk szét és a sárgáját keverjük ki kézi habverő segítségével a cukorral. S folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet is. Ezután adjuk hozzá a lekvárt, keverjük el, majd a sütőporral elvegyített liszttel is dolgozzuk el. Ezt követően adjuk hozzá a darált diót. 
    A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá és fokozatosan keverjük el a lisztes, diós masszával. Azért ne egyszerre adjuk hozzá, mert szükség van arra, hogy kis adagokban lazítsuk a tészta alapot.
    Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk a tepsibe a masszánkat. Előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt, majd hűtsük ki. 
    Egy-két tapasztalatomat szeretném megosztani itt is veletek. 
    Én sosem úgy teszem bele a tepsibe a  sütőpapírt, hogy levágok egy jókora darabot és azt rakom bele, mindegy, hogy mekkora, hanem akkora méretet vágok a papírból, amekkora a tepsi alja. S mielőtt bele tenném a sütőpapírt, a tepsi 4 sarkára teszek egy-egy pici margarint. Csak épphogy egy borsónyi nagyságú felületet kenek meg - az ujjamra veszek egy picit és azt ide- oda kenem - és így fektetem bele a papírt. Ugyanis így nem fog elcsúszni a sütőpapírunk, amikor beleöntjük  a tepsibe a tésztánkat.
    A másik, amit szeretnék még megosztani veletek, hogy amikor megsült a tészta, pár perc várakozás után a tepsi tetejére ráhelyezek egy fém tálcát és kiborítom rá a tésztát. Természetesen, ha kell előtte körbe vágom tésztát a tepsiben. Amint kiborítottam, lehúzom róla a sütőpapírt, rárakok egy másik fém tálcát és a két tálcát egyszerre megfogva, megfordítom. Ezután a felső tálcát leveszem, mert az már nem kell. Így a tepsiből kiborítva sokkal hamarabb fog kihűlni a tésztánk és a megfordítása is könnyebb két tálca segítségével. Természetesen műanyag tálca is jó, de ha legalább az egyik fém, az alsó, az már előny, mert azon gyorsabb a tészta kihűtése.
    A tészta megsütése után, elkészíthetjük a krémet. De előtte főzzük le a kávét, mert annak is ki kell hűlnie. Gyakorlatilag azt lefőzhetjük azalatt is, míg sül a piskóta.
    A krémhez a pudingport keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre, majd azt is hűtsük ki. 
    A rámát keverjük el a kétféle cukorral és dolgozzuk el a kihűlt pudinggal. 
    Itt is szeretném megemlíteni, hogy sohasem hűtöm ki jéghidegre a főzött pudingokat, mert akkor csomós lesz, ahogyan keverjük el a rámával. Hanem gyakran megkeverem és amikor azt érzem, hogy már csak alig langyos, akkor dolgozom el a rámával. Ilyenkor már nem olvad el tőle a ráma, de csomók sem maradnak benne.
    Állítsuk ezután össze a süteményt. A kihűlt diós piskótát vágjuk ketté. A krémet osszuk el úgy, hogy elfelezzük és mindkét fél részből vegyünk még el 2 kisebb kanállal. Az így kapott 4 kanálnyi krémet tegyük félre, majd az egyik részét a krémnek simítsuk rá az alsó  tészta lapra. A kávét készítsük magunk mellé, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű rumaraomát, én kb. 2 kávés kanállal teszek bele. De érdemes megkóstolni, hogy mennyire lesz rumos, hiszen a rumaromák is különbözőek.
    Egy babapiskótát mártsunk meg a rumos kávéban, de ne áztassuk el, csak éppen forgassuk meg benne, majd rakjuk rá a krém tetejére. Járjunk el így mindegyik babapiskótával. Egy sort tudunk kirakni egész babapiskótákkal, a másik sorba viszont a krém tetejére úgy férnek rá a piskóták, hogy oda mérjük, hogy mekkora kell és a felesleget levágjuk.
    Amint kiraktuk a sütit a babapiskótákkal,  simítsuk rá a krém másik felét a babapiskóták tetejére.
    Helyezzük rá a másik félbevágott diós piskótát. A piskóta tetejére most simítsuk rá a félretett krémet, majd ennek a tetejére készítsünk csokimázat. Ehhez gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét kb. 3-4 dkg rámával. Ezt közben látni fogjuk, ahogy keverjük, hogy mennyi rámára van szükség.
    S amint megolvadt, simítsuk rá a süti tetejére. A 2-3 kocka tejcsokit is olvasszuk fel egy pici rámával, tegyük nejlon zacskóba, tekerjük meg a tasakot úgy, hogy egy kis zsákocskát kapjunk. Ollóval a zacskó sarkán vágjunk egy picike lyukat és ide-oda húzogatva a csokival rácsozzuk be a sima csoki felületét. 
    Itt is megosztanám veletek egy tapasztalatomat. Amikor csokimázat készítek, jobban szeretek 15 dkg tortabevonót használni  10 dkg helyett, mert ennyi mennyiség már sokkal szebben befedi a sütemények tetejét.
    A kész süteményt hagyjuk másnapig állni, érdemes egy éjszakát hűtőben tartani, és azután szeleteljük fel. 
    Gázon felforrósított késsel szépen be lehet vágni a csoki tetejét, csak bejelölésként, s azután már amikor szeleteljük, nem repedezik meg a csokoládé a sütemények tetején.

    Nagyon finom sütemény, jó étvágyat kívánok hozzá!
    erzsike
    2014-08-25
    Szia Andrea!Én minden csokival bevont sütit így szeletelek,így nagyon szép lesz a teteje.Örülök,hogy tetszenek az ötleteim! Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2014-08-25
    Kedves Erzsike! De jó ötlet, hogy vágjuk be forró késsel a csokoládét a sütin, hogy később ne törjön be és a süti se menjen szét a szeletelésénél! Köszönöm az ötletet és a receptet, ki fogom próbálni. Orbán Andrea Viktória