ESKÜVŐI VANÍLIA KRÉMES TORTA GALAMBOKKAL
KIADÓS | ÜNNEPI | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 2x5 tojás
  • 2x5 ek. cukor
  • 2x4 ek. liszt
  • 2x1 ek. kakaópor
  • 2x1 cs. sütőpor
  • Krém: 3 cs. vaníliás pudingpor
  • 9 dl tej
  • 37,5 dkg ráma
  • 30 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • Teteje: fondant és abból készített virágok
  • fondantból készített galambok

  • Elkészítés: Májusban voltunk lakodalomban és arra az alkalomra sütöttem ezt a tortát. Tulajdonképpen készíthettem volna más ízesítésűt is - még egy torta készült ugyan, az csokikrémes volt - a vaníliás helyett, de úgy voltam vele, hogy nem most szerettem volna kísérletezni. Hiszen biztosan mindenki járt már úgy, hogy kapott egy új receptet, elkészítette és a végén úgy érezte, máskor ha ismét elkészíti, lesz, amin változtatni fog. Pl. kevesebb tej kell bele, stb. Na így nem akartam járni. Ezért, ami úgyis finom és bevált recept, ennél maradtam.
    Először a piskótákat készítsük el. 
    Süssünk a szokott módon 2x5 tojásos kakaós piskótát. 
    Az első adaghoz válasszuk szét az 5 tojást. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá az 5 ek. cukorral, majd keverjük el a habba az 5 tojássárgáját. Végül adjuk hozzá a 4 ek. lisztet, amiben keverjünk el 1 cs. sütőport. Miután elkevertük, teaszűrőn át - így nem lesz csomós - szitáljunk bele 1 ek. kakaóport. Egy szív alakú tortaformát - másmilyen is jó - béleljünk ki sütőpapírral ( én körbe szoktam rajzolni az alját és úgy kivágni ) és simítsuk bele a masszát. Előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt, majd kiborítva a piskótát, a papírt lehúzva róla, hűtsük ki.
    Miután elmostuk a sütőformát, készítsük újra elő és a másik piskóta tésztát is állítsuk ugyanígy össze és süssük készre. Miután kihűltek, mindkettőt vágjuk kettőbe.
    Ezután készítsük el a krémet. Ehhez a tortához 1,5 adag krémet készítsünk. 
    Először a pudingporokat keverjük el a tejjel csomómentesre és főzzük sűrűre, majd hűtsük ki. A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és dolgozzuk el a kihűlt pudinggal.
    Állítsuk össze ezt követően a tortánkat. A krémből tegyünk félre 3 kanálnyi mennyiséget, ezzel majd kívülről kell megkenni a tortát, s a többi krémmel pedig kenjük meg a lapokat, úgy hogy minden lapra kb. egyforma mennyiség kerüljön. Ha megtöltöttük a piskóta lapokat, a félretett krémmel kenjük meg a torta oldalát és a tetejét.
    Az elkészített fondantot nyújtsuk ki, s egy nyújtófa segítségével helyezzük rá a tortára. Óvatosan simítgassuk el és a felesleges lelógó részeket vágjuk le. Az oldalára készítsük el a szegélyt, helyezzük fel. Két lapos fakanállal vagy más lapos konyhai lapáttal óvatosan nyúljunk a torta alá és helyezzük át a tortapapírral megdíszített tortatálra. Lassan húzzuk ki a lapátokat és igazítsuk meg a fondantot. A tetejére ezután a már elkészített virágokat, és a galambokat is helyezzük fel, majd ahol még szükséges, ott vizes ecsettel kenjük át a virágokat, ezáltal meg is fényesítettük a dekorációt.
    Külön-külön ennél a tortánál nem írom le, hogy hogyan készíthetünk pl. kálát, levelet, hanem mindegyiknek a leírását, hogy hol találjátok meg, azt tüntetem fel.
    A fondant elkészítését a " Fondant " címszó alatt találhatjátok meg, de ugyanitt a rózsák elkészítéséről is szó esik. Sajnos a rózsa készítésének menetéről még külön fotósorozat nem készült, de természetesen az is a terveim között szerepel.
    A torta oldalára felhelyezhető szegély elkészítésének a munkamenetét a " puncstorta díszítése " alatt lelhetitek meg. A leveleket a " Levelek készítése fondantból " és a kálákat pedig  a " Kála virág elkészítése " cím alatt mutatom be. 
    A margérétákat pedig a " Margaréta virág elkészítése " címszó alatt lehet megtalálni.
    A galamboknak az elkészítését viszont még nem írtam le, azt majd hamarosan egy új oldalon fogom leírni, s addig is kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!