FEKETEERDŐ TORTA
EGYSZERŰ | KREATÍV | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 1 ü. meggy befőtt
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2 ek. cukor
  • 1 cs. (10 g ) étkezési zselatin
  • kevés őrölt fahéj
  • 5 dl habtejszín
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • csokiforgácshoz egy kevés táblacsoki: tej vagy éttortabevonó
  • valamilyen marcipán vagy fondant figura, jelen esetben harcsa
  • The Body Shop - 5. szülinapi fesztivál
    Elkészítés: Ez a Feketeerdő torta a férjem szülinapjára készült. A torta tetején csücsülő harcsa azt jelképezi, hogy a kedvenc hobbi a horgászat, így egy szép halacska mosolyog vissza rá. Igaz, a színe lehetett volna más is, nem kék, de a torta vasárnap reggel az ebédhez készült meglepetésként és hirtelen ötlettől vezérelve kitaláltam, hogy egy halnak kell lennie a tortán lévő dísznek. Már maga a torta is egy hirtelen ötlet volt reggel, mert eredetileg csak süti lett volna a desszert. Így a halacska azért lett kék, mert ilyen pillecukrom volt csak itthon, így abból  lett begyúrva fondantom.
    A tortához először kell sütnünk egy kakaós piskótát, ami 6 tojásból készül. Ehhez a tojásokat válasszuk szét és a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral. Majd ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a tojások sárgáit, keverjük el és adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük ki és végül szitáljuk bele a kakaót. Azt javaslom, hogy a kakaót egy teaszűrőn keresztül beleszitálva adjuk hozzá, mert így elkerülhető, hogy egy pici csomó is belekerüljön a kakaóból.
    Egy tortaformát - ha van kapcsos tortaformánk, az a legjobb - béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát. 
    Előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt, majd hűtsük ki. Én mindenkor úgy hűtöm ki a tésztát, hogy kiveszem a formából és nem abban hagyom kihűlni. 
    Amikor kihűlt a piskótánk, vágjuk 3 lapba.
    Készítsük el a krémet. A meggyet szűrjük le a levétől, de ne öntsük ki a meggylevet, mert azt kell felfőzni a pudinggal.
    A meggyet magozzuk ki és tegyük félre. De ha nem az általunk eltett meggybefőttet emeltük le a spájz polcáról, ami magozva lett eltéve, hanem üzletben vásároltuk, akkor már ott is akár magozott meggyet is vásárolhatunk, az megkönnyíti a munkánkat.
    Persze ha otthon is kimagozva tettük el a meggy befőttet, az sokkal egyszerűbb.
    Majd a pudingport keverjük el ezután a cukorral. A meggy levét, ami 3 dl legyen - ha nincs annyi, pótoljuk vízzel, de általában ennyi mennyiség kijön egy meggybefőttből - adjuk hozzá a pudingporhoz, fokozatosan kikeverve vele, majd főzzük fel sűrűre. Közben adjunk hozzá egy késhegynyi őrölt fahéjat is.
    Ha felfőztük a pudingot, tegyük bele a meggyet is és az egészet hűtsük ki. Pár szemet tegyünk félre a meggyből a torta tetejére való díszítésnek.
    Viszont úgy is eljárhatunk, hogy a meggyet nem keverjük bele a főzött krémbe. Ebben az esetben a krémet miután kihűtöttük, s rákerült a tortára a következő sorokban leírtak szerint,  a meggyszemeket sorban kb. 1-1,5  cm-es távolságban egymástól rakjuk rá körben a krémre.
    Azután a habtejszínt verjük fel a vaníliás cukorral kemény habbá és ebből a hab 1/4 részét tegyük félre a torta megdíszítéséhez. A zselatint melegítsük fel tűzön 1 dl vízzel és pici hűtés után - párszor megkevergetve már hűl is - keverjük bele a 3/4 rész tejszínhabba.
    Állítsuk össze ezután a tortát. A felvert tejszínhabot is és a kihűlt meggykrémet is tegyük egy-egy nejlon zacskóba. A habnak egy kisebb, a krémnek egy nagyobb lyukat vágjunk, ha benne vannak a meggyszemek, de ha nincsenek, ugyanolyan lyukat vághatunk itt is a zacskó sarkán, mint a habnál. A krémnél viszont azért vágjunk nagyobb lyukat a zacskó sarkán, hogy a meggyszemek is átférjenek rajta, amikor a tortára adagoljuk. Az alsó torta lapot vegyük magunk elé és először körben a szélén nyomjunk egy csíkot a tésztára a habból. Aztán mellette befele körben nyomjunk egy csíkot a krémből, majd megint habot és végül középre krémet. Mint írtam, ha nincs a krémben a meggy, akkor természetesen rakjuk ki meggyel  körben a felvitt krém tetejét.
    Helyezzük rá a másik tortalapot és most ellenkező sorrendbe kerüljön rá a hab és krém. Azaz, ahol hab volt az előző tortalapon, ott a felette levőn most krém legyen. Végül tegyük rá a harmadik lapot és annak az oldalát is és tetejét is kenjük meg tejszínhabbal a félretett habból. De ha maradt az előzőből, amiből a lapok közé tettünk, azzal is megkenhetjük. De érdemes úgy elosztani a zacskókban lévő habot és  krémet, hogy mind rákerüljön a tortára a lapok közé.  
    Ezután nem marad más, minthogy megdíszítsük a tortát. A torta oldalán húzzuk végig körben egy kis villát, így megcsíkozzuk az oldalát és ezzel a módszerrel egyszerre több csíkot tudunk kialakítani. A táblacsokit vagy reszeljük le, vagy késsel vágjunk kicsike, vékony csíkokat, azaz forgácsokat. Ha nagyon vékony, szinte csak leheletnyi szeleteket vágunk a csokiból, így lesz a csokiforgács. Ezzel a csokiforgáccsal szórjuk meg a torta oldalát - kicsit macerás, de előbb-utóbb meglesz, így érdemes késsel felvinni az oldalára- és a tetejét is ugyancsak díszítsük meg a csokiforgáccsal. A félretett habot tegyük csillagcsöves habzsákba és díszítsük meg vele körbe a torta tetejét. Minden habrózsára tegyünk egy meggyszemet, szórjunk még oda is egy kevés csokiforgácsot és a közepére helyezzük rá a halacska díszt. Természetesen mindenki olyan figurát helyezzen fel, amilyet gondol, s ez a díszítési mód akár el is maradhat. Ha középre nem kerül semmi, akkor is mutatós lesz a tortánk.

    Egy másik oldalon leírom, hogy villámgyorsan hogyan készült el a harcsa.
    Jó étvágyat kívánok hozzá!