EPRES JOGHURT TORTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 ek. kakaópor
  • 1/2 cs. sütőpor, sütőpapír a sütéshez
  • Krém: 1 nagy doboz epres joghurt- kb. 450 g
  • 10-15 dkg cukor
  • 1 cs. étkezési zselatin- 15g-os
  • 15-20 dkg eper
  • Teteje: 2 cs. piros tortazselé
  • pár szem eper félbe vágva
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: A június, a július és az augusztus, mind a sok-sokféle gyümölcsről is szól, így bőven találhatunk kínálatot belőlük az üzletekben, a kertekben. Az eperből, a málnából, a szederből és a ribizliből is igen sokféle tortát tudunk készíteni, de szerintem a joghurtos torták ezekből a gyümölcsökből megunhatatlanok. Most eperre esett a választás ide haza, de az itt felsorolt gyümölcsök bármelyikével nagyon fincsi tortát tudunk készíteni. Csupán annak  megfelelőjének  válasszunk joghurtot. Bár ribizlis nem igen van, ahhoz bármilyen más gyümölcsös joghurtot vásárolhatunk, pl. málna, eper, erdei gyümölcs.
    A tészta készülhet egyébként sima piskótából is, de az eredeti recept ez a tészta recept. Ez egy kicsit töményebb, mint a piskóta tészta, de finom.
    Készítsük el a tésztát. Ehhez az egész tojásokat keverjük el a cukorral, adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a kakaót. Jól keverjük ki és egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítsuk bele. Előmelegített sütőben süssük készre 25-30 perc alatt. ( Sütőtől függ a sütési idő, 20 percnél érdemes megnézni a tésztánkat. )
    Majd miután megsült, borítsuk ki a formából, húzzuk le róla a sütőpapírt, fordítsuk vissza egy tálcára és hűtsük ki. 
    Amikor kihűlt a tésztánk, az elmosogatott kapcsos tortaforma aljába helyezzük vissza a tésztát és készítsük el a krémet. 
    Az epret mossuk meg és jól csepegtessük le, majd vágjuk ketté vagy három darabba. A joghurtot keverjük el a cukorral. A mennyiséget azért írtam tól-ig, mert aki édesebben szereti, többet tegyen bele, aki kevésbé édesen, az kevesebbet.
    Az étkezési zselatint melegítsük fel a tasakon található leírás alapján a megfelelő  mennyiségű vízben és adjuk hozzá a joghurthoz. 
    Adjuk hozzá a feldarabolt epret is és az egészet öntsük rá a tortaformában csücsülő tésztára. 
    Simítsuk el és ezután a díszítésre félretett epret is mossuk meg, jól csepegtessük le és minden szemet ezután vágjunk ketté. 
    A ketté vágott eperszemekkel díszítsük meg a torta tetejét, majd ezután 2 cs. piros tortazselét készítsünk el, szintén a tasakon található leírás szerint. Ezután óvatosan öntsük a torta tetejére.
    Én először csak evőkanállal szoktam rákanalazni, hogy a teteje szép sima maradjon, azután már bátrabban lehet rácsurgatni a tortazselét. Amikor már teljesen meghűlt a tetején lévő zselatin, tegyük jó pár órára hűtőbe. Én kora este készítem el, szombaton és egy éjszakát a hűtőben hagyom és vasárnap reggel eltávolítom a tortaforma kapcsos oldalát.
    Egy konyhai lapáttal pedig áthelyezhető a tortatálra, amin szervírozni fogjuk.

    Tipp: Bármibe teszek kakaóport, legyen az tészta vagy krém, mindenbe úgy teszem bele, hogy egy teaszűrőn át szitálom bele. Ezáltal elkerülöm, hogy akár egy kis darabka csomós kakaó is bele kerüljön. Ezt a konyhai praktikát minden kedves háziasszonynak ajánlom, hiszen amikor még csak tanultam a sütés-főzés rejtelmeit, én magam is jártam úgy, hogy a kakaóból kis darabok kerültek pl. a tésztába és sajnos a sütés során úgy ahogy belekerült,  egyben is maradtak. Ezt követően kezdtem el használni a szűrőt és mára már csak így teszem bele a kakaóport az elkészítendő tésztába, krémbe.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!