ESZTERHÁZY ROSTÉLYOS
KIADÓS | ÜNNEPI | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 szelet sertés karaj
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 1-2 babérlevél
  • 5-10 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 3 sárgarépa
  • 3 petrezselyem gyökér
  • 1/2-1 dl fehérbor
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. sertészsír
  • 1 tk. mustár
  • Elkészítés: Az Eszterházy rostélyos készülhet sertés karajból is, de akár sertés combból is, viszont én a karajt jobban szeretem ennél a főételnél, mert nem inas, hiszen ez a sertésnek a nemes része. Ez a finom húsétel nagy kedvenc a családban, viszonylag gyakran is készítem. Az elkészítése egyszerű, kezdő háziasszonyok is bátran neki foghatnak. 
    Első lépésként a húst szeleteljük fel és egy kicsit klopfoljuk ki. Majd sózzuk meg mindkét oldalát és hagyjuk állni. A hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk kis kockákra. S tegyük félre addig, míg szükségünk nem lesz rá. Ezután a  zsiradékot hevítsük fel abban a lábasban, amiben a rostélyost fogjuk készíteni és a besózott, állni hagyott hús szeleteket mindkét oldalról mártsuk be egy kevés lisztbe. A felmelegített zsiradékban süssük elő pár pillanat alatt a szeleteket és egy tányérra kiszedve, ismételten rakjuk félre.
    A felkockázott, félretett hagymát ezután adjuk ahhoz a zsiradékhoz, amiben a húst elősütöttük és fonnyasszuk meg.  ( Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy kevés zsírt. )
    Miután a hagyma megpirult, adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű pirospaprikát és egy fél dl vízzel öntsük fel, hogy a paprika meg ne égjen. Ezt követően adjuk hozzá a húsokat és öntsük fel annyi vízzel, hogy éppenhogy ellepje. Ízesítsük egy kevés borssal és a babérlevelet is dobjuk mellé. Fedjük le és miután forrt egyet, még ízesítsük egy kevéske sóval és öntsük rá a bort.
    Ha véletlenül nincs odahaza bor, akár el is maradhat, enélkül is ízletes lesz - én már készítettem bor nélkül is - de természetesen egy kellemes ízt fogunk kapni, ha a főzés során bor is kerül az ételbe. Attól nem kell tartani, hogy alkoholt tettünk az ételbe, hiszen az alkohol foka el fog párologni.
    A húst főzzük fél puhára, majd amikor már félig megpuhult, adjuk hozzá a sárgarépát és a petrezselyem gyökeret, amit előzőleg készítsünk elő. 
    Ehhez pucoljuk meg a sárgarépát is a petrust is, majd mossuk meg és vágjuk vékony csíkokra. Ha túl hosszúak, ketté is vághatjuk. S a zöldségekkel együtt pároljuk készre a főételt. Ha szükséges, pótolhatjuk a vizet is. 
    Amint puha lett a hús is és a zöldség is, 2 ek. lisztet keverjünk el a tejföllel simára. Közben adjunk hozzá egy kevés vizet a kikeveréskor, ettől simább és lágyabb lesz a habarásunk. Keverjük el benne a mustárt és a cukrot is és ezzel a mustáros tejföllel sűrítsük be a rostélyost. Ha sűrűnek találnánk, kicsi vízzel higítsuk és jól forraljuk ki.
    A főzés végén kóstoljuk meg és ha kell, még sózzuk meg, ha nem találjuk megfelelően ízesnek.
    Az Eszterházy rostélyos körete lehet rizi-bizi, is, krumplipüré is, de bármilyen más rizses vagy krumplis köret illik hozzá.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!