TEJSZÍNHABOS VANÍLIA KRÉMES SZELET
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 1 tojás 25 dkg cukor 5 dkg zsír 1,25 dl tej 1,25 dl tejföl 25 dkg liszt 1 sütőpor 1 ek. kakaópor Krém: 1 vaníliás pudingpor 3 ek. cukor 3 dl tej 8 dkg ráma 1 vaníliás cukor Teteje: 2,5 dl habtejszín 1 vaníliás cukor Díszítés: 3-4 kis kocka csokoládé 1-3 dkg ráma
Elkészítés: Ez a vanília krémes sütemény egyszerűen elkészíthető és ízletes süti. Bármikor készíthető, nincs idényhez kötve, gondolok itt a friss gyümölcsökre. Ha benézünk a spájzba és megtaláljuk a hozzávalókat, már csak tejfölt, habtejszínt és rámát kell vásárolnunk. Hiszen sok háziasszony van úgy, hogy liszt, cukor, sütőpor és más szárazanyag mindég található odahaza, a többit meg gyorsan megvesszük, és indulhat is a sütés. Először készítsük el a tésztát. Ehhez a tojást keverjük el a cukorral robotgéppel, majd a zsírt olvasszuk fel mikróban és adjuk a cukros tojáshoz. Adjunk hozzá ezután 1 dl-nél valamivel több tejet és szintén ennyi tejfölt.
Ha kikevertük, adjuk hozzá a lisztet, amiben keverjük el a sütőport. Vegyük ketté a tésztát és az egyik felébe keverjünk bele 1 nagy ek kakaót.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a fehér masszát, majd csurgassuk rá a kakaósat és egy villával vagy a fakanál végével borzoljuk össze a két tészta alapot.
Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük készre.
Miután megsült, hűtsük ki és vágjuk ketté.
Készítsük el eközben a krémet.
A vaníliás pudingport keverjük el 3 nagy ek. cukorral és 3 dl tejjel, majd főzzük fel sűrűre. Ha készen van, még forrón dolgozzuk bele a 8 dkg rámát és 1 vaníliás cukrot. Kihűlés után kenjük a két tészta közé.
( Legközelebb én dupla mennyiségű krémet fogok készíteni, s a tésztát nem kettőbe, hanem háromba fogom vágni, ha lehet és úgy kenem meg a krémmel. Vagy csak kettőbe vágom, s az egyik rész krém kerül a tészta közé, a másik rész krém a tészta tetejére. Akinek ez a változat jobban tetszik már most, készítheti úgyis, csak abban az eseteben dupla hozzávalók kellenek a krém elkészítéséhez. S aki édesebben szeretné, az nyugodtan tehet bele 4-5 ek. cukrot. Más alkalommal én is így teszek. Ugyanis így, kevesebb krémmel és csak enyhén édesen is fincsi, de ha több lesz benne, szerintem még ízletesebb lesz. Csupán most úgy készítettem el a süteményt, ahogyan a kapott receptben szerepeltek a hozzávalók és a leírások. )
A tészta tetejére ezt követően simítsunk keményre felvert tejszínhabot, amit 1 vaníliás cukorral verjünk kemény habbá.
A tejszínhab tetejét díszítsük meg olvasztott csokival, s ehhez elég ha csak csíkokat húzunk a csokiból.
Vízgőz fölé tegyünk egy tálkát és tegyük bele a kis kocka csokoládékat. ( 10 dkg/ 1 tábla csokiból törjünk le 3-4 kockát. )
Ahogy olvad, adjunk hozzá egy kevéske rámát, s azzal keverjük simára.
A megolvadt csokit tegyük habzsákba, de van egy nagyon gyors, egyszerű változat is, nejlon zacskóba.
Jól fogjuk össze a zacskót, tekerjük meg a zacskó száját ott, ahol a csoki vége van, s a zacskó sarkán vágjunk egy picike lyukat. S így ide-oda húzogassunk csíkokat a csokiból a hab tetejére.
Hagyjuk állni a süteményt - én este készítettem és egy egész éjszakát állt a hűtőben és kora reggel szeleteltem fel - majd vágjuk fel a nekünk tetsző nagyságúra.
Jó étvágyat kívánok hozzá!