ROSTON SÜLT CSIRKEMELL RIZIBIZIVEL TÁLALVA
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • 2 egész csirkemell
  • sült csirke fűszersó
  • ételízesítő
  • sertés zsír
  • 2 bögre rizs
  • 20-30 dkg zöldborsó

  • Elkészítés: A csirkemellnek eme változata a csirke fűszersónak köszönhetően nagyon ízletes főfogás, ami gyorsan elkészíthető és kiadós. A csirkemellet én általában csontosan vásárolom meg, mert a csontjából csirkehús ízű levest lehet készíteni és hát nem utolsó szempont az sem, hogy sokkal olcsóbb, mintha filét vennénk. S a csontról való lefejtés sem ördöngős, csak szépen a csont mellett kell bevágni mindég a husi mellett. Két egész csontos csirkemellet minimum számítsunk ehhez az ételhez a 4 fő részére, amiről vágjuk le a melle húsokat. 
    Ha egyben vágjuk le a húst, vágjuk ketté középen, de szerintem kettőben egyszerűbb lefejteni. A 4 fél csirkemellet vágjuk hosszában ketté, így lesz 8 szelet husink. Sőt a kis lelógó húsrészt is levághatjuk még külön a mellről. Azzal együtt már több szeletünk lesz.
    A csirkefűszersóval szórjuk meg a mellehúsokat és hagyjuk állni egy 20 percig.
    Ezalatt tegyük fel a rizst és a borsót. 
    Ha nyers borsóból készítjük, azt előbb ételízesítős vízben főzzük meg. Ha konzerv vagy üveges borsót használunk, az már puha, nincs vele más teendőnk, minthogy leszűrjük a levétől.
    A kimért rizst mossuk meg és szűrőn át csepegtessük le, hogy ne maradjon alatta folyadék. Megmosni viszont azért kell, hogy a fehér keményítő ne maradjon rajta a rizsszemeken.
    Egy kisebb kanál zsírt hevítsünk fel és pirítsuk meg rajta üvegesre a rizst. Sózzuk és ételízesítőzzük meg, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel. 
    Azaz a 2 bögre rizshez 4 bögre vizet adjunk. A bögre mindkettő mérésénél ugyanaz legyen.
    Hagyjuk nagy lángon forrni, azután pár percig főzzük így, majd tegyük ezután takarék lángra, s ha van platnink, azt is tegyük a lábas alá. S így hagyjuk párolódni a saját gőzében, hagyjuk, hogy szépen megpuhuljanak a rizsszemek. 
    Keverni ekkor már ne kevergessük.
    Közben, ha letelt a hús pácolási ideje, hintsük meg kevés ételízesítővel is a husikat, majd süssük ki a szeleteket. ( Külön sózni már nem kell, mert a fűszersó is tartalmaz sót. ) 
    Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés zsírt és a hús szeletek mindkét oldalát süssük meg olyannyira, hogy kapjon egy kis sült kérget is. 
    Szedjük papírszalvétára a sütés után, hogy a felesleges zsiradék lecsepeghessen.
    Amint a rizs is elkészült, keverjük hozzá a borsót és már tálalhatunk is.
    Nagyon mutatós tálalási mód, ha a rizst valamilyen formába beletesszük. Legyen az egy pohár, csésze vagy kis tálka. S azután a tányérra kiborítjuk.
    Bármilyen savanyúságot vagy salátát kínálhatunk hozzá.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!