SPENÓT FŐZELÉK
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. mirelit spenót
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. zsír
  • 2 nagy ek. liszt
  • 1 l tej
  • hozzá: 4-6 tojás

  • Elkészítés: Érdekes módon a sóska főzeléket szinte mindenki szereti, viszont a spenót főzelékre az is azt mondja, hogy nem szereti, aki még sohasem evett ilyet. Amíg én nem ettem, én sem tudtam, hogy vajon szeretem-e ezt az ételt vagy sem. Pedig  nincs nagy titok az elkészítésében, a finom íze a fokhagymában rejlik. Pár gerezd fokhagyma kell csupán hozzá a főzés során és nagyon kellemes fokhagyma ízű zöld főzeléket fogunk kapni, ami bizony finom. Bár bevallom, én még eddig csak fagyasztott, azaz mirelit spenótból készítettem spenót főzeléket, mert ültetve nincs a kertben, és hát ezért megvenni is így volt a legegyszerűbb.
    A mirelit spenótnak ( sem ) kell sok főzési idő, hamar elkészülhetünk vele, akárcsak ha friss spenótot készítenénk.
    Egy kisebb ek. zsírt hevítsünk fel egy lábasban. A felengedett mirelit spenótot adjuk hozzá és jó párszori kevergetés mellett pároljuk meg. Közben amíg pároljuk, pucoljuk meg a fokhagyma gerezdeket, aprítsuk fel és adjuk a spenóthoz. Sózzuk meg ízlés szerint és így pároljuk készre. Ez az idő kb. 10-15 perc között van. 
    Amikor megpároltuk, készítsünk rántást. 
    Egy ek. zsíron pirítsunk meg 2 púp. ek. lisztet és amint meg van, húzzuk le a tűzről. Kézi habverővel folyamatos keverés mellett, engedjük fel egy kevés tejjel és keverjük csomómentesre.
    Amint ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a spenóthoz. Folytonos keverés mellet sűrítsük be a főzeléket, s közben adjuk hozzá a többi tejet is. Ezután ahogy sűrűsödik, jól forraljuk ki a főzeléket.
    4-6 tükörtojást készítsünk hozzá, amit készíthetünk mikróban is, de akár serpenyőben is megsüthetünk.

    Valójában az interneten igen sok módon el lehet készíteni a spenót főzeléket, van aki zsemlét tesz bele, van aki tejfölös habarással sűríti be, de én ilyen egyszerűen főzöm meg és így is nagyon finom.
    Amíg nem készítettem, a családom is ugyanúgy volt, akárcsak én, hogy nem is tudták, hogy szeretik-e vagy sem. De amióta néha-néha ilyen főzelék is kerül az asztalra, örömmel fogyasztják.

    Próbáljátok ki ti is, jó étvágyat kívánok hozzá!