NARANCSOS TÚRÓTORTA II.
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 8 tojás
  • 8 ek. cukor
  • 7 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 sütőpor
  • Krém: 1/2 kg túró
  • 1 narancs
  • 3 dl habtejszín
  • 20 dkg kristály cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 express zselatin
  • Teteje: 2 dl habtejszín
  • 1 vaníliás cukor
  • 1-2 kocka csokoládé
  • gyümölcsök: narancs, kiwi, eper stb.
  • cukorgyöngy
  • fondant virágok
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ez a narancsos túrótorta ízesítésében megegyezik az előző ilyen túrótortáéval, ami az oldalon már szerepel, csak ott a tésztája más módon készül és a krémbe nem gyors zselatint használtam, mint ennél a tortánál, s a díszítés is teljesen más jellegű volt.
    Ezt a tortát a lányom születésnapjára készítettem egy kisebb baráti összejövetelre, s az elmondások alapján mindenkinek nagyon ízlett.
    Első lépésként süssünk egy 8 tojásos kakaós piskótát. 
    Ehhez válasszuk szét a tojásokat és a tojásfehérjékből a cukorral verjünk kemény habot. Amikor már képeztünk egy kevés habot, akkor adjuk csak  hozzá a fehérjékhez a cukrot.
    A kemény habba keverjük el ezután a tojások sárgáit, majd adjunk hozzá 7 nagy evőkanál lisztet, 1 sütőport. Keverjük el és ezt követően adjuk bele az 1 evőkanál kakaóport. 
    Megosztom veletek egy konyhai fortélyomat a kakaóval kapcsolatban: bármilyen kakaós dolognál, legyen az tészta, vagy krém, mindég úgy adom hozzá a kakaót, hogy a kimért mennyiséget egy teaszűrőn át szitálom bele a masszába, mert így egy kis darab csomós kakaó sem marad benne a tésztában vagy a krémben. Régebben, kezdő " háziasszony " koromban jártam úgy, hogy a sütés során nem ment szét egy-két kakaó darab, s azóta sosem teszem semmibe sem bele átszitálás nélkül a kakaót.
    Visszatérve a piskótánkhoz: egy kocka alakú tepsit - lehet más formában is sütni - béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát. 
    Előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. Ez az idő mindég sütőtől függő, lehet akár 25 perc is a sütés ideje. Tűpróbával ellenőrizzük ennyi idő elteltekor, és ha még ráragad a tészta a beszúrt késre ( én azzal szoktam ellenőrizni ), akkor még hagyjuk tovább sülni.
    Miután megsült a piskótánk, hűtsük ki és vágjuk 3 lapba.
    Közben készítsük el a krémet.
    A túróba keverjük el a kétféle cukrot. Majd a narancsot alaposan mossuk meg és reszeljük bele a héját, s a kifacsart levét is adjuk hozzá.
    3 dl habtejszínt verjünk fel kemény habbá az express zselatinnal, amit a leírás alapján adagoljunk hozzá. 
    Ha már kemény a tejszínhab,  keverjük bele a túrós krémbe. 
    Érdemes 1/2 literes habtejszínt vásárolni, úgy olcsóbban jövünk ki és abból 3 dl kerül a krémbe, 2 dl pedig a díszítésre.
    A készre kevert krémet nagyjából egyformára osszuk el kétfelé és egy keveset , kb. 2-3 kanállal hagyjunk a tetejére és az oldalára is.
    Ezután állítsuk össze a tortát.
    A piskóta alsó lapjára simítsuk el a krém egyik részét, helyezzük rá a másik lapot, arra pedig simítsuk rá a krém másik részét. Rakjuk rá a harmadik lapot és 2-3 ek. krémet simítsuk el a tetején és az oldalán.
    A 2 dl habtejszínt verjük fel keményre 1 cs. vaníliás cukorral és abból is 2-3 evőkanállal simítsunk el a túrós krém tetejére a torta tetején és az oldalán is. A torta oldalát ezután mintázzuk meg.
    Ehhez vegyünk egy villát, én desszertes, vékonyabb villát készítettem elő és függőlegesen húzzunk csíkokat a torta oldalán a tejszínhabba. Sajnos a képeken nem látszik jól, de ez az egyszerű díszítési technika is nagyon mutatóssá teszi a tortát.
    A többi tejszínhabbal csillagcsöves habzsákba téve díszítsük meg körben a tortát.
    A torta négy sarkába tehetünk fondantból készült margarétákat, kis levélkékkel. 
    Ezeknek elkészítését megtalálhatjátok a receptjeim között.
    De aki nem akar vagy nem mer ezzel  bíbelődni, készen kapható cukorvirágokat is tehet fel díszítésként.
    Ezután a torta tetejére reszeljünk egy kevés csokit, szórjuk meg cukorgyönggyel és a közepére helyezzünk fel gyümölcsöket. 
    A narancsot mossuk meg, törölgessük szárazra és vágjunk karikákat belőle. 
    Egy szelet narancsot vegyünk magunk elé, s egy helyen a közepéig késsel vágjuk be  a narancs héját és húsát.
    Így már nem lesz egyben egy körszelet és ahol be lett vágva, ott meg kell tekerni a narancs szeletet. Majd  így tegyük fel a torta tetejére. S természetesen annyi narancs karikát rakjunk így fel, amennyit jónak látunk.
    Mellé héjától lepucolt és karikára vágott kiwi került. Lehet még tenni hozzá epret - én is szerettem volna, de épp nem kaptam - vagy bármilyen más gyümölccsel is széppé, gusztává varázsolhatjuk a torta tetejét.

    Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!