CIGÁNYPECSENYE
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 8 szelet sertés karaj
  • 8-10 szelet füstölt szalonna
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb TV paprika
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt fekete bors
  • majoránna
  • kevés sertés zsír
  • alufólia

  • Elkészítés:
    A cigánypecsenye elkészítésének is többféle változata van, ahogy mondani szokták, ahány ház, annyi szokás.
    Ettem már olyan cigánypecsenyét is, ami inkább egy pörkölt alapban párolódott hús volt. ( ezt nem én készítettem ), de más módon készült cigánypecsenyét is fogyasztottam már. Mindegyik finom volt, de ahogy én készítem, azt osztom meg most veletek.
    Természetesen nemcsak sertés karajból lehet készíteni, nagyon finom sertés tarjából is, csak az én kis családom nem szereti, ha kicsi kövér is van a húson. Ezért nálam a karaj a menő.

    A karaj szeleteket kicsit klopfoljuk ki, de ne túl vékonyra, csak úgy gyengén. Ezután mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk meg, majd tegyük félre. 
    A szalonna szeleteket, amik kb. 1 cm vastagságúra szeleteltünk fel, vagdossuk be, de ne vágjuk be egészen a bőréig.
    Vegyünk egy serpenyőt és a szalonna darabokat mindkét oldalról süssük meg. Külön zsiradék már nem szükséges alá, mert kisül belőle annyi zsír, hogy a szalonna ne égjen meg.
    Majd tegyük félre. 
    Ezt a szalonna zsírt ne tegyük el, hanem ebben a zsírban süssük elő a félre tett karaj szeleteket, annyira, hogy mindkét oldalán kapjon egy kis színt a hús.
    Amikor megvagyunk ezzel a munkafázissal is, a félretett szalonna darabokat, úgynevezett kakastaréjokat mártsuk meg őrölt pirospaprikába és megint csak tegyük félre. 
    Azért nem szoktam rögtön megmártani a paprikában, mert amikor kisült, még nagyon forró és ha akkor kerülne rá a paprika, szinte picit ráégne. Így viszont ez elkerülhető.
    Ezt követően vegyünk egy tepsit, vékonyan kenjük ki sertés zsírral és fektessük bele az elősütött hússzeleteket. S az egészet hintsük meg egy kevés majoránnával.
    A hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk karikákra vagy félfőre. Azaz vágjuk ketté és úgy vágjuk csíkokra. Én így tettem.
    Majd a paprikát mossuk meg, távolítsuk el a magházát és karikázzuk fel. 
    Először a hagymát oszlassuk el a húsok tetején, majd a paprikát is szórjuk rá.
    A fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk kis darabokra és azt is szórjuk bele a tepsibe. 
    1 dl vizet öntsünk a húsok alá és még a hús sütésnél visszamaradt pecsenyelét is aláönthetjük, hiszen az már nemcsak zsír, hanem a húsból kisült lét is tartalmazza. S alufóliával fedjük le a tepsit.
    Előmelegített sütőben süssük kb. 45-50 percig.
    Ezután az alufóliát levesszük és minden húsra teszünk a félretett szalonnából. Visszatesszük a sütőbe és még kb. 10 percig hagyjuk sülni, ezalatt a szalonna kellemes füstös íze beleolvad a húsba.
    Tálalásnál bármilyen krumplis körettel és savanyúsággal kínálhatjuk.
    Én fűszeres krumplit sütöttem hozzá sütőben - igaz ezt mirelitként vásároltam meg, csak tepsibe kellett tenni és megsütni - és csalamádét kínáltam hozzá. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!