ANANÁSZOS SERTÉSSÜLT
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 8 szelet sertés karaj ( kb. 1 kg )
  • 1 körszeletes ananász konzerv ( 8 darabos )
  • 10 dkg sonka
  • 15-20 dkg trapista sajt
  • őrölt fekete bors
  • sütőráma
  • étolaj
  • liszt
  • alufólia
  • Elkészítés: Ezt a receptet nem olyan régen egy gasztro újságban láttam meg, Lajos Mari recept újságjában. Bár régebben már készítettem ilyen sertéssültet, de az idő folyamán már el is feledkeztem róla. Úgyhogy remeknek bizonyult, hogy újra kipróbáljam, elkészítsem. Az újságban leírtak szerint sütöttem meg, köszönöm a receptet.
    Ennek a főételnek az elkészítése nem bonyolult, csupán kissé időigényes. Viszont kapunk egy csodásan mutatós és ízletes ízvilágú főfogást.
    Az ananász remekül harmonizál a sonkával és a sajttal egyaránt.
    Első lépésként a hús szeleteket kissé klopfoljuk ki és a széleit itt-ott körben vagdaljuk be olyan 1 cm hosszan.
    Sózzuk és borsozzuk meg, majd tegyük félre.
    Ezt követően az ananász konzervet csepegtessük le a levétől.
    Egy serpenyőben hevítsünk fel 1 ek. rámát, ami lehet sima ráma margarin is, de akár sütőráma is.
    Ebben a rámában pirítsuk meg mindkét oldalról az ananász karikákat.
    Viszont nem kell annyira, hogy barna kérget kapjon, csak kicsit kapassuk meg. Ha már jól kifehéredett az ananász a sütés közben, akkor már jó lesz.
    A megpirított ananászt tegyük félre és ehhez a rámához adjunk egy kevéske olajat. Hevítsük fel és a hússzeleteket halványan mártsuk meg lisztben és mindkét oldalát süssük elő pár percig. 
    Egy gáztepsit, vagy egy normál tepsit, amiben kényelmesen elférnek a husik, vékonyan olajozzunk ki és fektessük bele az elősütött húsokat.
    A sajtból vágjunk 8 vékony szeletet, vagy ha nagyon keskeny 16 vékony szeletet. A többit pedig reszeljük le.
    A sonkát csíkozzuk fel. ( A sonkából bármilyet vásárolhatunk, minden fajtával ízletes lesz ez a főfogás. Lehet gépsonka, lehet főtt-füstölt tarja, vagy akár főtt-füstölt karaj is. )
    Amint megvagyunk a sajttal és a sonkával, a hús mindegyikére tegyünk 1 vagy 2 szelet sajtot, attól függően, hogy hogyan tudtuk felszeletelni.
    A sajt tetejére halmozzunk egy kevés sonkát. 
    ( Osszuk el annyi felé, amennyi husink van, azaz 8 húsra való csíkozott sonka kell. )
    Majd a sonka tetejére helyezzünk rá egy karika ananászt és végül az ananász tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal.
    Az egészet helyezzük be előmelegített sütőbe, de most még csak pár perc erejéig, azaz 5-10 perc időről van szó. Ezalatt a sajt kicsit ráolvad az ananászra. 
    Erre pedig azért van szükség, mert ha rögtön lefednénk alufóliával és így helyeznénk be a sütőbe, akkor az alufóliára beletapadna a sajt, mivel kicsit magas a hús halom, így viszont ez elkerülhető.
    Ezután vegyük ki a sütőből, s most már az egész tepsit fedjük le alufóliával. Tegyük vissza a sütőbe és süssük kb. 40 percig.
    Ezt követően vegyük le az alufóliát és süssük még addig, amíg a sajt kissé  megpirul az ananász tetején.
    Kínálhatjuk burgonyás körettel és savanyúsággal is, de bármilyen rizses körettel és salátával is nagyon ízletes.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!