BACONOS,HAGYMÁS TOJÁSRÁNTOTTÁVAL TÖLTÖTT HÚS
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Kb. 1,5 kg sertés karaj vagy comb
  • 8 tojás
  • 5 dkg bacon szalonna
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek. liszt
  • só, őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • őrölt piros paprika
  • zsír
  • Elkészítés:
    Ez a remek főétel kicsit időigényes, de aki elkészíti, bizton állíthatom, nem fog csalódni. Mind az ízvilágot, mind a küllemet tekintve.
    Először készítsük el a tölteléket.
    A baconszalonnát vágjuk apró kockákra és tegyük egy serpenyőbe. Kezdjük el pirítani és egy nagyon kicsi zsírt is tegyünk hozzá, mert az nem biztos, hogy elegendő lesz a tojás rántottához, amennyit önmagából fog kiolvasztani.
    Majd az egyik hagymát tisztítsuk meg a hajától és azt is vágjuk apró kockákra. Adjuk a baconhoz és pirítsuk üvegesre a szalonnával együtt. A 8 tojást verjük kissé fel egy villával, sózzuk meg és pici őrölt borsot és pici ételízesítőt is adjunk hozzá. Öntsük az egészet a hagymás szalonnára és süssük készre a rántottát.
    Ezt követően a sertés karajt vagy combot ( mindkettőből készíthetjük, mert párolva a comb is kíválóan átpuhul ) szeleteljük fel és klopfoljuk ki.
    A hús mindkét oldalát sózzuk meg, majd töltsük meg a hús szeleteket. 
    Ehhez terítsünk a vágódeszkára magunk elé egy kiklopfolt szeletet és a hozzánk eső felére tegyünk 1 evőkanálnyi rántottás tölteléket. 
    Tekerjük fel és a két végét tűzzük le fogpiszkálóval. Járjunk el mindegyik szeletnél ily módon.
    A másik hagymát szintén kockázzuk fel a megtisztítása után és 1 ek. zsíron pirítsuk üvegesre.
    Adjunk hozzá 1 tk. őrölt piros paprikát és gyorsan öntsünk alá egy kevés vizet, hogy a paprika meg ne égjen.
    Adjunk hozzá a nekünk tetsző mennyiségű sót, 1/2 mk. őrölt borsot, 1 lapos kk. ételízesítőt és öntsük fel még egy kevés vízzel . Keverjük össze és sorakoztassuk bele a töltött húsbucikat. Végül pótoljuk annyi vízzel, hogy éppen ellepje a husikat. Az egészet főzzük 1 órát, s közben óvatosan 1-2-szer keverjük meg, vigyázva a fogpiszkálókra.
    Ha már 1 óra után puha a hús, ezt leellenőrizhetjük egy késsel, szedjük ki a húsroládokat egy tányérra. 
    A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel, közben egy pici vizet hozzáadva, mert ettől lágyabb, selymesebb lesz a habarék, és habarjuk be vele a pörkölt alapot, s forraljuk ki. Majd vegyük takarék lángra az egészet és óvatosan, de gyorsan húzgáljuk ki a fogpiszkálókat a husikból. Amint ezzel meg vagyunk, rakjuk vissza a mártásba a húsokat, tegyük vissza a lángot nagyobbra és a roládokkal még egyszer forraljuk át.
    A finom, tejfölös húsroládokat nokedlivel és savanyúsággal tálaljuk. 
    A nokedli elkészítését is megtalálhatod az oldalon.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!