HAGYMÁS RAKOTT CSIRKEMELL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 db csirkemellfilé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 2 nagy doboz tejföl ( 325 gr-os )
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • majoránna
  • 1 dl olaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • kb. 10 dkg liszt
  • kevés ráma
  • kevés zsemlemorzsa
  • alufólia
  • Nyerj annyi pénzt, amennyiből évekig megélsz! Ráadásul tiéd lehet egy tablet, wellness csomag és egy Xbox one játékkonzol is!Elkészítés: Mindenek előtt szeretném elmondani, hogy ez a húsmennyiség, amit megadtam, egy normál méretű tepsibe való és kb. 6-8 fő számára elegendő. Ha valaki kevesebbet szeretne készíteni, akkor 1 csirkemellet számítson és ennek megfelelően legyen a többi hozzávaló is. 
    Azaz, akkor elég 1 nagy tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, a fűszerek ízlés szerint, a liszt a megadott mennyiségnek a fele, de a tejszín mennyisége maradhat 2 dl.
    De jelen esetben egy normál tepsihez való, azaz 6-8 adagos rakott csirkemellnek írom le az elkészítését, mert én egy ebédhez ennyit készítettem.
    Én általában csontos csirkemellet szoktam vásárolni, s a csontról lefejtem a mellehúst, így lesz mindkét oldaláról 1-1 fél mell, összesen 1 egész csirkemellfilé.
    Tehát a hozzávalóknál nálam a 2 csirkemellfilé 2 egészet jelent, s félbevágva  4 db-t.
    Kicsit most túl bonyolítottam, de csak azért, mert ha az üzletben filéként vásároljuk meg, van ahol ketté vágják és van ahol egyben hagyják a mellehúst.
    Na a husiról ennyit, lássuk a receptet.
    A csirkemellet mossuk meg, majd kicsit itassuk fel róla a vizet és vágjuk csíkokra. A csíkok nekünk tetsző hosszúságúak lehetnek, de én félbe vágtam a mellet hosszában is és keresztben és úgy csíkoztam fel. Kicsit sózzuk meg, de ne nagyon, mert a lisztbe és a tejfölbe is teszünk kicsi sót. 
    Egy tepsit kenjünk ki rámával és szórjuk meg zsemlemorzsával. 
    A lisztet keverjük el egy kevés borssal, sóval, majoránnával és pirospaprikával. 
    ( Nálam a bors 1/4 kávés kanál, a majoránna és a paprika 1/2  kávés kanál volt. A só ízlés szerint, de nem sok. ) Ebbe a fűszeres lisztbe forgassuk meg a húscsíkokat és a felét terítsük el a tepsiben, s a felét tegyük félre. A hagymát pucoljuk le a héjától, karikázzuk fel és ha van még lisztes keverékünk, enyhén forgassuk meg benne a hagymát. Ha nincs, úgy is jó. Nekem a hagyma fele lisztes volt, a másik fele sima. A lisztes hagyma felét és a sima hagyma felét is szórjuk rá a tepsiben lévő húsra, majd a hagymára terítsük el a félretett húst, s erre rakjuk rá a megmaradt hagymákat. 
    Ezt követően keverjük össze a tejfölöket a tejszínnel, az olajjal és fűszerezzük ízlés szerint ugyanezekkel a fűszerekkel, mint a lisztnél is használtunk. Én itt valamivel kevesebb adag borsot  használtam, de a majoránna és a paprika ugyanennyi volt. A só szintén ízlés és érzés szerint. A fokhagymát szintén pucoljuk meg a héjától és reszeljük bele a tejfölbe. Jól keverjük össze és öntsük a hús tetejére a keveréket. A füstölt sajtot reszeljük le és hintsük meg vele a tejfölt. Egy alufóliával takarjuk le az egészet és előmelegített sütőben süssük 30 percig. Ezután vegyük le az alufóliát és süssük tovább még 30 percig.
    Párolt rizzsel és savanyúval szervírozzuk, de akár valamilyen burgonyás körettel és mellé salátával, pl. tojássalátával vagy francia salátával is kínálhatjuk. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!