LEVELEK KÉSZÍTÉSE FONDANTBÓL
KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Fondant
  • zöld ételfesték
  • levél alakú kiszúró
  • vagy kis kés
  • Elkészítés: A torta dekorálásához a virágok mellé elengedhetetlen a szép levél.
    Ennek elkészítése levél kiszúróval is történhet, de szabad kézzel is elkészíthető. 
    A levelek elkészítéséhez először gyúrjuk meg a fondantot és színezzük meg zöld ételfestékkel. ( A fondant elkészítését megtalálhatod a fondant címszó alatt. )
    Ha szabad kézzel készítjük, akkor megrajzolunk egy alul kerekített, felül csúcsos formát, tehát egy egyenes levél formát. Ha akarunk, körbe picit bevagdossuk a széleit. Egy kis késsel pedig erezetet készítünk a levélbe. Ehhez a kis kés pengéjének a végét csak belenyomjuk a fondantba, nem vágunk bele, mert akkor elvágjuk a fondantot.
    De amikor a keresztelői tortát készítettem, a nagyobb leveleket úgy készítettem el, hogy hobbi boltban vásároltam egy fából kivágott, kifaragott  levelet. Nekem most ez volt a sablon. 
    Ráhelyeztem a kinyújtott fondantra, körberajzoltam és kivágtam. Majd ezután az előbb leírtak szerint, erezetet vágtam bele a levélbe.
    Amikor viszont a leveleket kiszúróval készítem, azok gyorsan készíthetőek, haladósak. Cukrász kellékes üzletben  és ma már hobbiboltban vagy egy eurós boltban - is - megvásárolhatóak a levél kiszúrók. 2 vagy 3 darab kiszúróból áll a készlet. Nagyobb és kisebb méretekben. Én mostanában ezekkel készítem a leveleket, ugyanis ezeknek nemcsak az az előnye, hogy gyorsan lehet vele dolgozni, hanem már benne van az erezet is. 
    Nekem jelenleg 3 fajta kiszúró készletem van. A sima levélé, a fagyöngy levélé és a borostyán levélé. A sima és a borostyán szabad kézzel is hamar elkészíthető, de a fagyöngynek a levele...hát az biztos nehéz lenne.
    Amikor már kivágok egy levelet a kiszúróval, a levél alját összecsípem és a levél végét kicsit elvékonyítom, hogy még szebb és élethűbb levelet kapjak. Ezután egy bonbonos doboz műanyagjába helyezem, olyan alakúra fektetve, amilyenre szeretném, hogy megszáradjon. 
    Amikor megszáradtak a levelek - általában egy éjszakát száradnak - már lehet is díszíteni velük a tortát. 
    Amikor felhelyezzük a tortára, akár előtte, akár utána, kenjük át vékonyan vizes ecsettel, mert ettől fényes felületet fognak kapni a levelek. 

    Kellemes időtöltést kívánok hozzá!