ESKÜVŐI PUNCS TORTA
ÜNNEPI | KIADÓS | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 12 tojás
  • 12 ek. cukor
  • 11 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 2 cs. sütőpor
  • Krém: 3 cs. puncs pudingpor
  • 9 dl tej
  • 30 dkg ráma
  • 30 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1/4 ü. rumaroma
  • Teteje és oldala: fondant
  • Díszítés: Fondantból készült virágok és fondantból készült hattyúk
  • Elkészítés: Ezt a tortát esküvőre készítettem. 
    Bevallom őszintén, nekem nagyon tetszett a végeredmény, mind a virágok, mind a hattyúk. Mivel nem vagyok cukrász, csak amatőr, ezért keresgéltem hattyú képeket a neten is és könyvekben is. S végül kicsit a fantáziám is besegített, majd a véreredmény egy fiú és egy lány hattyú lett.
    Akkor leírom a receptet: A szív alakú tortához két 6 tojásos piskótát sütöttem. Az egyik sima piskóta, a másik kakaós. A sima piskótához verjük fel a tojások fehérjét kemény habbá a 6 ek. cukorral. A cukrot akkor adjuk hozzá a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kevés habot. Majd fakanállal keverjük el benne a tojások sárgáját, s végül 1 cs. sütőporral elvegyített 6 ek. lisztet is adjuk hozzá. A szív formát béleljük ki sütőpapírral / én méretre vágom a papírt, s ehhez körbe rajzolom a formát / és öntsük bele a piskóta tésztát. Előmelegített sütőben süssük készre, majd hűtsük ki és vágjuk ketté. A másik piskótánál is járjunk el ugyanígy, csak mivel az kakaós lesz, abba 5 nagy ek. lisztet és 1 ek. kakaót adagoljunk.
    Készítsük el a krémet: Ehhez a tortához 1,5 adag krémre lesz szükségünk. 
    A pudingporokat keverjük el először egy kevés tejjel, majd hozzáadva a többi tejet is, főzzük fel sűrűre és hűtsük ki. Közben többször keverjük át, így könnyebben fog hűlni. ( Egy tapasztalatot azért megosztok veletek: sosem hűtöm ki jéghidegre, mert akkor csomós lesz a rámával való kikeverésnél. )
    A rámát keverjük ki a kétféle cukorral, majd a kihűlt pudinggal és a rumaromával. 
    A piskótákat miután ketté vágtuk, kaptunk 4 lapot. S most már össze is állíthatjuk a tortát. Tetszés szerint választhatjuk meg, hogy melyik piskóta lap legyen az alsó. Nekem a fehér került alulra, s arra kenjünk a krémből, helyezzük rá az egyik kakaós lapot, rá megint krémet, rá a fehér piskótalap, rá újabb krém, s végül helyezzük fel az utolsó kakaós lapot. A krémből hagyjunk annyit, hogy kívülről mindenhol kenjük meg a tortát. 
    Ezután a begyúrt és kinyújtott fondanttal vonjuk be a szív tortát. ( A fondant elkészítését és a virágokét is megtalálhatod a " Fondant " címszó alatt. ) A szépen bevont torta körül  a felesleges fondantot távolításuk el, azaz vágjuk le a lelógó részeket. Majd a torta köré helyezzünk fel egy szép szegélyt. Ennek elkészítése és felhelyezési technikája megtalálható a " Puncstorta díszítése " cím alatt. Azt követően ízlésünknek megfelelően, ahogy nekünk tetszik, helyezzük fel a virágokat és a másik oldalra pedig a hattyú leányt és a hattyú fiút rakjuk fel. 
    Minden fondantos tortánál a felhelyezendő virág, figura alatt kenjük le vékonyan vizes ecsettel a fondantot, mert ettől fog oda tapadni az egyik fondant a másikhoz. Tehát itt is így járjunk el. Hamarosan leírom azt is, hogy hogyan készültek el a hattyúk és a virágok elkészültének a menetét is megmutatom majd nektek.

    Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok hozzá!