TOJÁSLEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 1 nagy ek. zsír
  • 2-3 ek. liszt
  • 1 tk. pirospaprika
  • 1/2 mk. fűszerkömény
  • 8 tojás
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • víz
  • Elkészítés: A tojásleves  az egyik legkönnyebben és leggyorsabban készítendő  levesek közé tartozik.
    Ehhez a zsírt olvasszuk fel egy fazékban és ezen a zsíron megpirítjuk a lisztet, majd adjuk hozzá a megpucolt és felaprított fokhagymát és azzal is  pirítsuk egy kicsit. De ne sokáig, mert a fokhagyma könnyen megég és akkor megkeseredik. Csak addig kell pirítani, amíg jól kiadja az ízét, az pedig az illatán kiérződik majd. - Én csak fel szoktam aprítani  a fokhagyma gerezdeket, de nyugodtan lehet fokhagyma nyomón áttörve  is hozzáadni a rántáshoz. - Azután lehúzzuk a tűzről és meghintjük pirospaprikával, amivel jól elkeverjük a rántást. 
    Majd felöntjük vízzel. Én kb. 3-4 liternyi vizet  adok hozzá. 
    Tegyünk bele ízlés szerinti mennyiségű sót és 1/2 mk. egész fűszerköményt. Hagyjuk alaposan kiforrni és ezt követően csökkentve a láng erősségét, lassan, forrdogálva főzzük olyan 25-30 percig.
    Majd ezután 4-5 egész tojást üssünk bele egy kisebb tálba, sózzuk meg és villával jól verjünk fel.
    Végül  csurgassuk a levesbe. Egy fakanállal keverjük meg és hagyjuk még jó pár percig főlni a levest, hogy a tojások is megfőljenek.
    De tulajdonképpen annak nem kell sok idő, úgy hogy néhány percen keresztül hagyjuk még a levest főlni.
    A tojásleves gyakorlatilag készen is van, de azért írtam a hozzávalókhoz 8 tojást, mert én a csurgatott tojás mellett néha szoktam beleütni több egész tojást is. ( Lenti fotón ez jól látható. ) Azaz 4 tojást belecsurgattunk a levesbe, s a másik  4 tojást pedig óvatosan üssük bele körbe a levesbe, azaz ne egy helyre, hanem ide-oda kerüljön bele az egész tojás. 
    Ekkor viszont már ne kevergessük meg a levesünket, s így fognak szépen megfőlni a tojásaink. Ezalatt az idő alatt keményre főlnek a levesben a tojások. A végén mindenképp kóstoljátok meg a készre főlt levest és ha úgy érzitek, hogy sótlan, akkor gyorsan sózzunk még utána. Ez a tojásleves így, egész tojásokkal is együtt kínálva és fogyasztva nagyon finom és guszta.

    A maga egyszerűségében ez a leves egy nagyon kellemes ízű leves, próbáljátok ki.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!