EPRES CSOKIKRÉMES TORTA
ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 2x5 tojás
  • 2x5 ek. cukor
  • 2x5 ek. liszt
  • 2x1 cs. sütőpor
  • 1x1 tk. kakaópor
  • Krém: 3 cs. csokis pudingpor
  • 7 dl tej
  • 30 dkg ráma
  • 30 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 3/4 tábla Milka tejcsokoládé
  • 30-40 dkg eper
  • Teteje: fondant
  • cukorgyöngy
  • fondantból készült virágok
  • The Body Shop - 5. szülinapi fesztivál
    Elkészítés: Ez a torta a fiam barátnőjének, az  édesanyja szülinapjára készült.
    A tortát nem hagyományos kerek tortaformában készítettem, hanem egy nagyobb méretű kocka formában. S nem is egyben sütöttem meg a tíz tojásos piskótát, hanem két részben, mert így sokkal könnyebben és jobban át tud sülni a tészta.
    Ehhez az 5 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot csak egy kevés hab elérése után adagoljuk bele. Miután jó kemény lett a hab, keverjük el benne fakanállal a tojások sárgáit, majd a sütőporral elvegyített lisztet is. Felezzük el a masszát és az egyik felébe keverjük bele a kakaóport. A kocka formát béleljük ki sütőpapírral és simítsuk bele a fehér tészta alapot. Erre csurgassuk rá a barna, kakaós masszát és a fakanál végével cifrázzuk meg, kavarjuk kicsit össze a tésztát. Ettől majd márványosan fog kinézni a sütés után. Előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
    Járjunk el ugyanígy a másik piskótánál is és miután kihűltek a tészták, mindkettőt vágjuk kettőbe vagy akár háromba.
    Készítsük el a krémet. Ehhez először a pudingport főzzük fel sűrűre a tejjel, s még most meleg állapotában tördeljük bele a tejcsokit és keverjük addig, míg felolvad a forró pudingban. Majd hűtsük ki. A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pudingba. Az eperszemeket, ha van rajta levél cimázzuk le,  mossuk meg, csepegtessük le és vágjuk 2-3 darabba, attól függően, hogy mekkorák a szemek.
    A krémből vegyünk el 3 ek.-nyi mennyiséget, a többibe pedig keverjük bele az epret. A lapokat ezután kenjük meg a krémmel, s persze egyforma arányban elosztva a krémet. A félretett 3 ek. krémmel ezután kenjük meg kívülről a tetejét és az oldalát is a tortának. Az elkészített fondantot ezután nyújtsuk ki porcukros felületen és a sodrófa segítségével vonjuk be vele a tortát. A felesleges, lelógó széleket vágjuk le, de ne dobjuk el ezt a fondantot sem, mert ezt fel lehet használni. Az oldalára helyezzük rá a kiszabott szegélyt, s a tetejére az egyik sarokba pedig a  virágokat, a másik sarokba a pergamen papirusz tekercset. A fondant elkészítését és az abból készíthető virágok leírását megtalálhatjátok a " Fondant " címszó alatt. A szegély elkészítését és annak felhelyezését a tortára a " Puncstorta díszítése " címszó alatt találhatjátok meg. A pergamen tekercset pedig oly módon készítettem el, hogy egy kis darab fondantot kinyújtottam, kivágtam a megfelelő méretre és a két végét két kisebbre tört saslik pálcára - hurkapálca is jó - rátekertem. Ahová tenni szeretnénk, jelen esetben a torta másik sarkába, lekenünk kicsit vizes ecsettel, hogy oda tapadjon és oda illesztjük a tekercset. Lüszter porfestékkel szárazon átkentem vékonyan, és ételfesték tollal ráírtam azt a szöveget, amit kinéztünk. Ahová a cukorgyöngyöt szeretnénk szórni, ott szintén kicsit megvizezzük ecsettel a torta tetejét, hogy ne szóródhassanak le a gyöngyöcskék. Tehát a vizezett felületre rászórjuk a cukorgyöngyöket.

    Megjegyzés: A cukorgyöngyöket már sok nagyobb áruházban és ABC-ben is meg lehet vásárolni, az ehető lüszter festékport és az ételfestékkel töltött tollat cukrász kis-és nagykerekben lehet beszerezni. Bár a neten is megrendelhető sok cukrászati oldalon. Én Bp.-en vásároltam  a Milano Ker.-ben, ez a Visegrádi út 19. sz. alatt található. A festék kicsit drágább, 1800 forint körül van, de sokáig elég, a toll pedig 800 forintba került, de mindkettőt régebben  vásároltam. Így lehet, hogy mára pár forinttal több a kereskedelmi ára. Mindezeket azért írtam le, hátha valaki szintén szeretné megvásárolni. 

    Jó étvágyat és jó munkát is kívánok hozzá!