PUNCSOS-GESZTENYÉS TORTA
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 2x5 tojás
  • 2x5 ek. cukor
  • 2x5 ek. liszt
  • 2x1 cs. sütőpor
  • 1x1 ek. kakaópor
  • Puncs krém: 1 cs. puncs pudingpor
  • 3,5 dl tej
  • 15 dkg ráma
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • kevés rumaroma
  • Gesztenyés krém: 1 kocka ( 25 dkg ) gesztenyepüré
  • 15 dkg ráma
  • 15 dkg cukor
  • kevés rumaroma
  • Teteje: 2 dl habtejszín
  • 1 tábla ( 10 dkg ) ét tortabevonó csokoládé, hozzá kevés - 2-4 dkg - ráma
  • pár darab csokis roletti rudacska
  • 1 marcipán halacska figura
  • Oldalára: kevés durvára tört háztartási keksz
  • Elkészítés:
    Ezt a kétféle krémmel töltött tortát egy ismerősömnek készítettem, a férje szülinapjára meglepetésként.
    Ehhez két 5 tojásos piskótát sütöttem, az egyik sima, a másik kakaós piskóta.
    A sima piskótához a tojások fehérjét verjük fel kemény habbá, de amint már képeztünk egy kevés habot, adjuk hozzá az 5 ek. cukrot is és azzal verjük fel olyan kemény habbá, hogy a habverőn megálljon a hab. Ezután dolgozzuk bele a tojások sárgáit, majd lassan keverjük el benne az 5 ek. lisztet és az 1 sütőport.
    Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral - én csak az aljára szoktam tenni, az oldalára nem, ezért körbe rajzolom a formát, ollóval kivágom és bele helyezem a kivágott sütőpapírt a tortaformába.
    Simítsuk bele a piskóta masszát és előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
    Járjunk el ugyanilyen módon a másik a piskótával is, csak az kakaós legyen. Ezért a sütőporos liszt belekeverése után még keverjük hozzá kakaóport is. Ugyanúgy, mint az előzőnél, sütőpapírral béleljük ki a formát és süssük meg a tésztát. Vagy két egyforma tortaformát használjunk, vagy ugyanaz a forma legyen ennél a piskótánál is a sütőedény.
    Amikor kihűltek, mindkettőt vágjuk szét. A fehér piskótát 2-be  és a kakaósat pedig 3-ba szeljük fel.
    Készítsük el a krémeket.
    A puncs pudingport keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük fel sűrűre, majd hűtsük ki. A rámát keverjük alaposan ki a kétféle cukorral és dolgozzuk el a kihűlt puncs pudinggal. Végül ízlés szerint adjunk hozzá kevés rumaromát - 2-3 kávés kanállal - és jól keverjük át. 
    A gesztenyés krémhez előbb keverjük ki a rámát a cukorral, majd adjuk hozzá a gesztenyepürét és végül itt is az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát. Nálam az arány 2-3 kk. Állítsuk össze a tortát.
    Az alsó lap egy karika fehér piskóta legyen, erre kerül a puncs krém fele, majd erre tegyünk egy kakaós piskótát. Erre simítsuk a gesztenyés krém felét, majd megint egy barna piskóta kerül a krémre, s erre kerül a gesztenyés krém másik fele. Erre ráhelyezzük a harmadik kakaós lapot és most rákenjük a puncs krém megmaradt másik felét. Végül ráhelyezzük a másik fehér piskótát. Egy ek. krémet- bármelyik krémből hagyjunk meg, mert ezzel ezután kívülről kenjük meg  a torta oldalát. A kevés háztartási kekszet, kb. 10 db-t törjünk össze durvára egy klopfolóval és szépen vigyük fel a krémmel elsimított oldalára. A tetejére a tábla csokiból hagyjunk 2-3 kockát és a többit vízgőz fölött olvasszuk fel a rámával. Kb. 2 ek.-nyi mennyiséget hagyjunk meg az olvasztott csokiból és a többit simítsuk a torta tetejére. Amint kezd megdermedni, a megmaradt 2 ek. mennyiségű csokit tegyük egy nejlon zacskóba, jól fogjuk össze, és a zacskó sarkán vágjunk egy picike kis lyukat. S így csurgassuk meg a csokival a rásimított csoki tetejét. A csokimáz közepére ültessük rá a halacska figurát - más marcipán figura is kerülhet rá - és köréje reszeljünk egy keveset a félretett 3 kocka csokiból. A tejszínhabot verjük fel nagyon keményre és csillagcsöves habzsákból, díszítsük meg körbe a tortát. A csokis rolettit - sima roletti is jó - daraboljuk fel egyforma méretűre és minden második habrózsára fektessünk egy darabot belőle. Az üresen hagyott habrózsák tetejére pedig reszeljünk megitcsak csoki forgácsot.
    Hagyjuk állni jó pár órát és már kínálhatjuk is az ünnepeltnek.
    Jó étvágyat kívánok hozzá!