HAMVAS SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 20 dkg ráma
  • 1 citrom leve
  • 20 dkg cukor
  • Töltelék: 30 dkg háztartási keksz
  • ízlés szerinti mennyiségű rumaroma
  • 2 dl lefőzött kávé
  • 4 ek. barack lekvár
  • Teteje: 1 tábla ( 10 dkg ) ét tortabevonó csokoládé
  • külön 4-5 kocka tejcsokoládé ( 2-3 dkg )
  • 5 és 2-3 dkg ráma
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés:
    Ez a fincsi süti küllemében nagyon hasonlít a gesztenyés-kekszes süteményre és kicsit még az ízvilága is hasonló. Mégis a két sütemény különböző.
    S én szívesen készítem mindkét változatot.
    A süteményhez előbb süssünk egy 6 tojásos kakaós piskótát.
    Ehhez a  tojások fehérjét verjük kissé fel, adjuk hozzá a cukrot, majd a cukorral együtt verjük fel kemény habbá.
    Azután keverjük el benne a tojások sárgáit, majd a sütőporral elvegyített lisztet és végül a kakaót.
    Egy normál méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát.
    Előmelegített sütőben süssük meg kb. 30 perc alatt. Hűtsük ki és vágjuk ketté.
    Készítsük el a krémet. 
    A rámát robotgéppel keverjük ki a cukorral, majd egy citrom levét adjuk hozzá és azzal is dolgozzuk át. 
    A töltelékhez a háztartási kekszet húsklopfolóval törjük össze úgy, hogy a kekszek se túl nagyok és se túl aprók ne legyenek.
    A lefőzött kávét ízesítsük ízlés szerinti mennyiségű rumaromával - kb. 1/4 üvegcse rumaromát használtam hozzá - és ezzel locsoljuk meg a kekszet. A morzsákkal együtt használjuk fel a kekszet. Adjuk hozzá a 4 bő ek. lekvárt is és jól keverjük el.
    Állítsuk össze a sütit.
    A ketté vágott piskóta alsó lapjára simítsuk rá a krém felét, erre terítsük el a tölteléket és végül a töltelékre kenjük rá a másik rész krémet. A krém nem lesz túl sok, ezen ne lepődjünk meg, ilyennek és ennyinek kell lennie. 
    ( Tipp: már készítettem úgy is, hogy 1 cs. vaníliás pudingport felfőztem 3 dl tejjel, kihűtöttem és ezt dolgoztam el a rámás keverékkel. Így is nagyon finom, aki így is szeretné kipróbálni legközelebb, bátran merem ajánlani. )
    A krém felkenése után tegyük rá a másik piskóta lapot és készítsük el a tetejére a csokimázat.
    Gőz fölött olvasszuk fel a  tábla csokoládét 5-6 dkg rámával és ha már szép sima, csurgassuk rá a piskótára, majd gyorsan simítsuk el. Ugyanebben a tálban - előzőleg nem kell elmosogatni - a pár kocka másmilyen csokit is olvasszuk fel a 2-3 dkg rámával. 
    Tegyük pici lyukú csővel ellátott habzsákba vagy ennek hiányában nejlon zacskóba, aminek a végén egy nagyon kicsi lyukat vágjunk. S átlósan húzogassunk a habzsákból  csíkokat, keresztbe is és ezáltal berácsozzuk a csoki tetejét. Természetesen a tortabevonó lehet tejcsoki is, abban az esetben étcsoki legyen a rácsozandó csoki, vagy fehér csokit is használhatunk ehhez a művelethez.
    Hagyjuk állni egy éjszakát a süteményt és másnap felkockázva kínáljuk. 

    Jó étvágyat kívánok hozzá!