NARANCSOS TÚRÓ TORTA
KIADÓS | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 8 tojás
  • 8 ek. cukor
  • 7 ek. liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 1 narancs
  • 1/2 kg túró
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 cs. étkezési zselatin
  • 1 dl víz
  • 3 dl habtejszín ( Hulala )
  • Díszítés: 2 dl habtejszín
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fondant virágok, cukorgyöngy
  • kevés szálasra vágott mandula
  • kevés csokoládé a csoki forgácsnak
  • Elkészítés:
    Ennek a tortának van egy különlegessége is, mégpedig az, hogy  amikor felvágjuk, állítva lesznek láthatók a piskóta lapok. Sajnos erről ilyen formában nem készült fotó, mert mire észbe kaptam, el is fogyott.
    De aki elkészíti, biztosan tetszeni fog, hogy nem a hagyományos módon kerülnek a tortába a tészta lapok.
    A piskótát egy normál méretű tepsiben kell megsütni, de az összeállításhoz kell majd a torta forma is.
    Akkor lássuk is a receptet.
    A tojások fehérjét a cukorral verjük fel kemény habbá, de a cukrot csak akkor adjuk a fehérjékhez, ha már képeztünk egy kis habot.
    Ezután  keverjük hozzá a tojások sárgáit, majd a sütőporral elvegyített lisztet és végül a kakaóport. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a piskóta masszát és előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt. 
    Majd hűtsük ki. Amikor kihűlt a piskóta, vágjuk 3 lapba. A legalsó lapra egészen a piskóta széléig helyezzük rá a torta formát és késsel vágjuk körbe. Ezt a kiszabott kerek tésztát helyezzük bele a  forma aljába. 
    Ezután a 2 piskóta lapot vágjuk hosszában 3 db-ba. Így lesz nekünk 6 db. hosszú piskóta csíkunk. A 3-ik lapból, ami megmaradt, amiből ki lett szabva a torta kerek alja, abból még keresztben ki tudunk vágni egy akkora csíkot, amekkora széles egy hosszú csík. / ezt körülbelülre mérjük le. / 
    Tehát lesz nekünk 6 hosszú és egy rövid tészta csíkunk.
    Készítsük el a krémet. 
    Ehhez a zselatint ( én 15 gr-os csomagot vettem ) langyosítsuk meg az 1 dl vízzel, és a  leírás szerint készítsük el. Majd a 3 dl tejszínhabot verjük fel keményre 1 cs. vaníliás cukorral. Én habfixálót nem szoktam használni, mert szerintem ehhez a tejszínhez nem szükséges. A Hulalán kívül még gyakran használom a Meggle tejszínt is, nekem az is bevált.
    A  narancsot  ezután mossuk meg és reszeljük le a héját, s facsarjuk ki a levét. A túrót keverjük ki a narancs reszelt héjával, a cukorral, a vaníliás cukorral és a lereszelt narancs kifacsart levével. Amint a zselatin már kezd összeállni, azt is keverjük bele a túróba. s végül forgassuk bele a felvert tejszínhabot. 
    Állítsuk össze a tortát.
    A tortaformában lévő tortalapra kenjünk rá 2  ek. krémet, s simítsuk el. 
    Vegyünk magunk elé egy hosszú  piskóta csíkot és tegyünk rá a krémből. Sok nem fog rá kelleni. S tekerjük fel. Ezt a feltekert piskóta tekercset állítva tegyük bele a tortaformába. Járjunk el ugyanígy mindegyik piskóta csíkkal és egyenként rakosgassuk bele a formába, szépen egymás mellé illesztve a tekercseket. Amikor egymás mellé illesszük őket, mindegyik oldalához szintén simítsunk oda egy kevés krémet. Ezután 4-5 órára tegyük be a hűtőbe. Én késő este állítottam össze így a torta alapot és éjszakára bekerült a hűtőbe, s másnap korán reggel folytattam a torta befejezését. Természetesen a krémből marad még valamennyi, azt is tegyük a hűtőbe, mert a folytatáshoz szükség van rá.
    Nos, amikor állt a hűtőben a torta, ezután szépen lepattintjuk az oldalát, s levesszük az aljáról a tortát. / Én most ugyan rajta hagytam, mert ez most itthonra készült és ezzel együtt került rá a torta papírra. / A megmaradt krémmel szépen kiegyengetjük a réseket a torta oldalán és a tetejét is lekenjük a krémmel.
    Majd felverjük a megmaradt 2 dl tejszínt 1 cs. vaníliás cukorral és egy vékony rétegben rásimítunk belőle a torta oldalára és a tetejére. A többit habzsákba tesszük és csillagcsővel körbe a tetején megdíszítjük a tortát. A csokiból csokiforgácsokat reszelünk a torta tetejére. A habrózsákra és a torta közepére fondantból készült virágokat és leveleket teszünk. ( A fondant leírását megtalálhatjátok az oldalon a receptek között. )
    A torta oldalát szálasra vágott mandulával díszítjük és végül a tetejét még megszórjuk ehető cukorgyönggyel.
    Tipp: Érdemes egy 5 dl-es tejszínhabot vásárolni, így olcsóbban kijövünk, mintha külön-külön vennénk meg a megadott mennyiséget.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!