EPRES SZELET
KIADÓS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
Piskóta: 8 tojás 8 ek. cukor 8 ek. liszt 1 cs. sütőpor Krém: 4 tojás 15 dkg cukor 15 dkg ráma 30-40 dkg eper 1 ek. tej Teteje: 1 cs. étkezési zselatin 6 ek. víz 10 dkg porcukor 10 dkg eper Díszítés: eper szemek
Elkészítés: Első lépésként süssük meg a piskótát. A piskótát megsüthetjük egy kisebb tepsiben is, de kocka alakú tepsit is használhatunk, de akár kerek torta forma is megfelelő.
Ehhez a tojások fehérjét kicsit verjük fel és amikor már képeztünk egy kis habot, akkor adjuk hozzá a cukrot és azzal együtt verjük fel kemény habbá.
Azt követően keverjük bele a tojások sárgáit, majd a sütőporral elvegyített lisztet.
A sütőformát béleljük ki sütőpapírral és előmelegített sütőben süssük készre a piskótát kb. 30 perc alatt.
Amikor készre sült a piskóta, hűtsük ki. A kihűlt piskótánál ezután alakítsunk ki egy medret. Ehhez vegyük magunk elé a piskótát és és először kb. 1 cm szélességű lapot vágjunk le a piskótából, s ezt a tetőt tegyük félre. Majd vájjuk ki a közepét a tésztának, úgy, hogy alja is és oldala is maradjon a tésztának, azaz mind a négy oldalánál, s az aljánál is legyen kb. 1,5 cm-es perem rész.
A kivájt piskóta morzsát viszont ne dobjuk ki, mert ezt még felhasználjuk.
Készítsük el a krémet.
A 4 tojássárgáját gépi habverővel keverjük jól ki a cukorral és a rámával és a tejjel, majd fakanállal dolgozzuk hozzá a kivájt és félre tett piskóta morzsát.
Ezután az epret - amit már előzőleg megmostunk és le is csepegtettünk - 3-4 darabba vágjunk fel és adjuk a kikevert krémhez.
Ezzel a krémmel töltsük meg az üreget és végül fedjük le a félretett piskóta tetővel.
Készítsük el a tetejét.
A zseletint keverjük el a vízzel, a porcukorral. Az epret botmixerrel pürésítsük össze és adjuk a zselatinhoz.Ezután tegyük fel főlni és állandó keverés mellett főzzük addig, amíg el nem fővi a habját. Ez 6-10 percbe is beletelik. Azután fogjuk látni, hogy sima lesz a teteje és sűrűsödni fog.
Amint besűrűsödött, vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit állni addig, míg el nem kezd kocsonyásodni. Ezután öntsük rá a piskóta tetejére.
Hagyjuk állni jó pár órát és tálalás előtt díszítsük meg eperszemekkel.
( Én este készítettem el és másnap reggelig hagytam állni. )
Jó étvágyat kívánok hozzá!