EPRES SZELET
KIADÓS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • Piskóta: 8 tojás
  • 8 ek. cukor
  • 8 ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • Krém: 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg ráma
  • 30-40 dkg eper
  • 1 ek. tej
  • Teteje: 1 cs. étkezési zselatin
  • 6 ek. víz
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg eper
  • Díszítés: eper szemek
  • Elkészítés: Első lépésként süssük meg a piskótát. A piskótát megsüthetjük egy kisebb tepsiben is, de kocka alakú tepsit is használhatunk, de akár kerek torta forma is megfelelő.
    Ehhez a tojások fehérjét kicsit verjük fel és amikor már képeztünk egy kis habot, akkor adjuk hozzá a cukrot és azzal együtt verjük fel kemény habbá.
    Azt követően keverjük bele a tojások sárgáit, majd a sütőporral elvegyített lisztet.
    A sütőformát béleljük ki sütőpapírral és előmelegített sütőben süssük készre a piskótát kb. 30 perc alatt.
    Amikor készre sült a piskóta, hűtsük ki. A kihűlt piskótánál ezután alakítsunk ki egy medret. Ehhez vegyük magunk elé a piskótát és és először kb. 1 cm szélességű lapot vágjunk le a piskótából, s ezt a tetőt tegyük félre. Majd vájjuk ki a közepét a tésztának, úgy, hogy alja is és oldala is maradjon a tésztának, azaz mind a négy oldalánál, s az aljánál is legyen kb. 1,5 cm-es perem rész.
    A kivájt piskóta morzsát viszont ne dobjuk ki, mert ezt még felhasználjuk.
    Készítsük el a krémet. 
    A 4 tojássárgáját gépi habverővel keverjük jól ki a cukorral és a rámával és a tejjel, majd fakanállal dolgozzuk hozzá a kivájt és félre tett piskóta morzsát.
    Ezután az epret - amit már előzőleg megmostunk és le is csepegtettünk - 3-4 darabba vágjunk fel és adjuk a kikevert krémhez.
    Ezzel a krémmel töltsük meg az üreget és végül fedjük le a félretett piskóta tetővel.
    Készítsük el a tetejét.
    A zseletint keverjük el a vízzel, a porcukorral. Az epret botmixerrel pürésítsük össze és adjuk a zselatinhoz.Ezután tegyük fel főlni és állandó keverés mellett főzzük addig, amíg el nem fővi a habját. Ez 6-10 percbe is beletelik. Azután fogjuk látni, hogy sima lesz a teteje és sűrűsödni fog.
    Amint besűrűsödött, vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit állni addig, míg el nem kezd kocsonyásodni. Ezután öntsük rá a piskóta tetejére.
    Hagyjuk állni jó pár órát és tálalás előtt díszítsük meg eperszemekkel.
    ( Én este készítettem el és másnap reggelig hagytam állni. )

    Jó étvágyat kívánok hozzá!