PÁRIZSIS-HAGYMÁS LANGALLÓ
EGYSZERŰ | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 55 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 ek. tejföl
  • 1 ek. kacsazsír
  • 4-5 kisebb főtt burgonya
  • 1 lapos tk. só
  • 2 dl víz
  • 2 kk. cukor
  • Tészta tetejére: 1 nagy tejföl
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Feltét: 2 fej vöröshagyma
  • 10-15 dkg párizsi
  • 5-10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg trapista sajt

  • Elkészítés.
    A langalló tészta elkészítéséhez először főzzük meg a hámozott burgonyát, majd miután leszűrtük,  krumplinyomóval nyomjuk át.
    A vizet egy csészében langyosítsuk meg mikróban és tegyük hozzá a cukrot és az élesztőt, majd futassuk fel.
    Miután felfutott az élesztő, adjuk a liszthez. Ezenkívül adjuk még hozzá a 2 ek. tejfölt is, a zsírt, s a sót is és főtt krumplit is.
    Alaposan gyúrjuk össze és egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt kelesszük duplájára.
    Amíg kel a tészta, a feltéteket készítsük elő.
    A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, a fokhagymát vágjuk szeletekre, míg a hagymát félfőre.

    A szalonnát kockázzuk fel és a párizsit pedig vágjuk csíkokra.
    Aki jobban kedveli a baconszalonnát, azzal is elkészíthető.
    Végül a sajtot reszeljük le.
    Amikor megkelt a tészta, egy tepsit kenjünk ki zsírral és a kezünkkel nyomkodjuk bele a tésztát.
    A tetejét kenjük meg a tejföl 3/4 részével, amibe keverjük el előzőleg a fokhagymát.
    A tejföl tetejét rakjuk ki a feltétekkel és szórjuk meg az egészet trapista sajttal.
    A maradék tejföllel pedig locsoljuk meg a sajtot.
    Végül előmelegített sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
    Felkockázva, kechuppal kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!