HÚSVÉTI HIDEGTÁL
EGYSZERŰ | HÚSVÉT | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 darab kötözött füstölt sonka
  • 20 dkg gépsonka
  • 10 tojás
  • 5-10 dkg ráma
  • 30-40 dkg füstölt kolbász

  • Elkészítés:
    Ezt a sonkás hidegtálat húsvétra készítettem, de úgy hiszen, bármilyen más alkalomra is elkészíthetjük és felszolgálhatjuk.
    Ehhez a sonkát, azt javaslom, hogy nyers állapotban vásároljuk meg. A mennyiség és a sonka típusa tulajdonképpen nincs meghatározva, mindenki annyit és olyat vásároljon, amennyit és amilyet gondol. Az lehet kötözött sonka, békebeli sonka, gyors érlelésű sonka is.
    A sonkát először tegyük fel főzni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. A főzési idő igen sok, legalább 2 óra. Mindenképpen ellenőrizzük egy késsel, hogy mikor főtt meg, azt elkerülvén, hogy szétfőljön.
    Amikor készen van, vegyük ki a vízből és így hűtsük le, mert ebbe a sonka lében főzzük meg a kolbászt is.
    Miután megfőztök a kolbit, azt is vegyük ki a főző vízből és a tojásokat is ebben a zamatos vízben főzzük keményre.

    A főtt tojásokból vegyünk el 5 db-t, hideg vízzel hűtsük le és pucoljuk le a héját. Egy botmixerrel törjük össze, de ennek hiányában, villával is össze lehet törni, csak akkor próbáljuk meg minél apróbbra törni.
    Adjunk hozzá előbb egy kevés rámát - mondjuk 5 dkg-t - sót ízlés szerint és keverjük ki a tojáskrémet. Ha úgy látjuk, hogy még nem elég krémes, adjunk még hozzá  rámát.
    Mindegyik gépsonka szeletre tegyünk egy csíkban a tojáskrémből és tekerjük fel a sonkát.
    Én habkinyomóba szoktam töltögetni a tojáskrémet és azzal teszek a gépsonkára belőle.
    Ezután a  kihűlt füstölt sonkát szeleteljük fel. A kolbászt szintén kihűtött állapotában vágjuk fel akár karikákra, akár nagyobb darabokra.
    A fennmaradó tojásokat is pucoljuk meg és vágjuk ketté.
    Egy tálra középre felhelyeztem a főtt, füstölt sonkát. Körbe raktam töltött sonka tekerccsel, s pár karika kolbásszal. Ráhelyeztem néhány félbe vágott főtt tojást és megdíszítettem díszesre vágott kígyó ubival és naranccsal.
    A tálra helyezett kolbász, sonka, tojás mennyisége megint csak egyénre szabott, kinek mennyi tetszik, annyit  tegyen a tálra. Ahogy fogy, úgy lehet pótolni a finomságokat.
    Az uborkát és a narancsot pedig nagyon egyszerűen meg lehet így formázni. Egy kis késsel körbe folytatólagosan háromszögeket vágunk be a zöldségbe és a gyümölcsbe és ha körbe értünk a bevágásokkal, ketté választjuk.
    Természetesen a díszítés lehet paradicsom vagy paprika is, kinek melyik tetszik jobban. A kolbász és a tojások mennyisége és darabszáma is lehet változó. Aki többet szeretne készíteni, úgy több adaggal számoljon, aki kevesebbet, az kevesebből készítse el a tálat.
    Ez a hidegtál remélem elnyeri mindenki tetszését, mert a vendégeknek nagyon tetszett és jó ízűen fogyasztottak belőle a legnagyobb örömre.
    Mert én úgy gondolom, ha azt láthatjuk, hogy a dekoratívan tálalt ételek ízlenek a családtagjainknak, vagy más vendégeinknek, attól nagyobb elismerésre nincs is szükségünk.
    S ettől még inkább szívesebben tüsténkedünk a konyhában.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!