SOMLÓI GALUSKA
KIADÓS | ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 9 tojás
  • 9 ek. liszt
  • 9 ek. cukor
  • 1 sütőpor
  • 1 ek. kakaópor
  • 3 dkg darált dió
  • Krém: 4 tojássárgája
  • 2 vaníliás pudingpor
  • 5 ek. cukor
  • 1 l tej
  • 2 vaníliás cukor
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 1 ek. kakaópor
  • 10 dkg mazsola
  • Öntet: 2 x 6 dl víz
  • 2 x 1 csipet só
  • 2 x 5 ek. cukor
  • 2 x 2 ek. kakaó
  • 2 x 1 ek. csokoládés pudingpor
  • 2 x 2-3 kk. rumaroma
  • 2 x 1 tábla tejcsokoládé
  • Tetejére: 5 dl tejszínhab
  • ALL IN -30% MINDENREElkészítés:
    Mielőtt leírom ennek a fincsi édességemnek a receptjét, el kell mondanom, hogy ez a mennyiség, ami a hozzávalókból is látható, egy nagy család számára is elegendő. 6-8- fő dugig tudja enni magát ennyi adagból, de én nem készítek kevesebbet, mert mi szeretünk repetázni is.
    Ha valaki mégis kevesebbet szeretne elkészíteni, akkor kevesebb tojásból és kisebb tepsiben állítsa össze a tésztát, s hát ennek arányában a krém is kevesebb legyen.
    Az öntethez pedig azért írtam 2-szeres mennyiséget, mert külün-külön 2 adagot főzök meg, mert az egyik adaggal összekeverem majd a tésztát és a másik adagot tálaláskor szolgálom fel.
    Lássuk a receptet.
    A 9 tojás fehérjét verjük fel kemény habbá és ha már képeztünk egy kis habot, a cukrot is adjuk hozzá és azzal együtt verjük kemény habbá.
    Adjuk hozzá a tojások sárgáit, a liszet és a sütőport. Vegyük három felé a piskóta masszát. Az egyiket hagyjuk így sárgán, a másikba keverjük bele a darált diót, s a harmadikba pedig keverjük bele a kakóport.  Egy gáztepsit és egy lasagne tepsit - ami olyan hosszúságú, mint a gáztepsi, béleljünk ki sütőpapírral. A lasagne tepsibe simítsuk bele a diós tésztát, s a gáztepsit szemmel követve középen válasszuk el és a sütőpapír egyik felére simítsuk rá a kakaós piskótát és a másik felére a sima piskótát.
    Ha légkeveréses sütőnk van, mindkét tepsit be tudjuk tenni egyszerre, de ha nincs, külön süssük meg a piskótákat. Ezeknek a vékony piskóta tésztáknak nem kell annyi idő, mint egy teljes adagnak - pl. 6 tojásosnak - így a sütési idő is lerövidül. Kb. 15 perc alatt készre sülnek, de természetesen sütőtől függ, ezért érdemes ráfigyelni.
    Ha megsültek a tészták, hűtsük ki és a gáztepsiben sült kétfajta piskótát a közepén, ahol találkozik a két szín, vágjuk ketté. Készítsük el a krémet.
    A tojások sárgáját ( a tojásfehérjére most nincs szükségünk, abból készíthetünk habcsókot ) keverjük ki a vaníliás pudingporral, a cukorral és a tejjel, majd főzzük krémmé a tojásos alapot. A krémet osszuk szintén 3 felé. Az egyik rész krémet hagyjuk így magában, csak a vaníliás cukrot dolgozzuk bele, a másik részhez keverjük hozzá a durvára vágott diót és a mazsola felét. S a harmadik rész krémhez pedig adjuk hozzá a kakaóport és a mazsola másik felét.
    Ezalatt a tésztáink is meghűltek. Vegyünk egy tepsit, de ha ez nincs, akár tálca is jó lesz és helyezzük rá a sárga tésztalapot, erre kenjük rá a kakaós krémet, majd erre rakjuk rá a diós tésztát, kenjük meg a sárga krémmel, és végül helyezzük rá a kakaós tésztát és arra simítsuk rá a diós krémet.

    S hagyjuk állni.
    Most készítsük el az öntet egyik adagját. Ehhez az 5 ek. cukrot, 1 csipet sót, 2 ek. kakaót, az 1 ek. csoki pundingport és a 6 dl vizet kézi habverővel csomómentesre keverjük és felfőzzük. Akkor jó, ha forrás után még 2-3 percig főzzük, de ne lepődjünk meg, hogy  nem lesz nagyon sűrű az öntet, ilyennek kell lennie. Amikor levettük a tűzről, beletördeljük az egyik tejcsokit. ( A Milka nagyon fini bele. ) Picit hagyjuk hűlni és aztán hozzáadjuk a rumaromát is. Aki rumosabban szereti, tehet bele többet is. Hagyjuk állni kb. 1 órát a krémes piskótákat, azalatt kihűlnek a krémek benne. Majd készítsük el a másik öntetet ugyanígy.
    Miután kihűlt a krém a tésztában, kockázzuk fel az egész piskótás sütit és az első adag, kihűlt öntettel keverjük össze. Tegyük egy tálba és tartsuk hűtőben legalább 1 órát, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt verjük fel kemény habbá a tejszínhabot és a kiszedett somlóira rakjunk a tejszínhabból habrózsákat, locsoljuk meg bőven a másik adag öntetből és fogyasszuk jó ízűen.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!