RAKOTT TÚRÓS RÉTES
KIADÓS | ÜNNEPI | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. 8 db-os réteslap
  • olaj a kenéshez
  • massza: 3 tojás
  • 1 nagy pohár, 325 gr-os tejföl vagy 2 kis pohár natúr joghurt
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg búzadara
  • 1 dl étolaj
  • 1 cs.sütőpor
  • töltelék: 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • Elkészítés: Ez a rakott rétes szintén a különlegesebb rétesek közé tartozik, nagyon finom, nagyon könnyű és nagyon mutatós is. Először készítsük el a réteshez a masszát. Ehhez a tejfölt keverjük ki a cukorral, majd a búzadarával, az olajjal és a sütőporral. Majd a töltelék hozzávalóit is keverjük össze, azaz a túrót a tojásokkal és a kétféle cukorral.

    Állítsuk össze ezután a rakott rétest.
    Egy gáztepsit készítsünk elő, kenjünk ki olajjal.
    1 réteslapot terítsünk magunk elé a gyúrótáblára - vagy éppen sütőpapírra, majd 2 ek. masszát tegyünk rá és ecsettel egyenletesen kenjük szét a réteslapon. Tegyünk rá egy másik réteslapot és azt szintén kenjük meg 2 ek. masszával. Erre egy sávban-csíkban rakjunk 3 ek. tölteléket, majd tekerjük fel a rétest.
    A kiolajozott tepsi egyik szélére - egészen a széléig - rakjuk oda a feltekert rétest. Még 2 rétesrudat készítünk ugyan ilyen módon és az egyik kerüljön a gáztepsi közepére és a másik rétes pedig a tepsi másik szélére. Úgy kell kinéznie, hogy egy-egy rétes között legyen szabad hely.
    Maradt nekünk ezután 2 réteslapunk. Kiterítjük az egyiket, 1 ek. masszával megkenjük és feltekerjük. A másikkal is ugyanígy járunk el és az üresen hagyott részekre, a már tepsiben fekvő rétesek mellé tesszük az 1-1 feltekert rudat, oly módon, hogy minden rétes mellett  maradjon még 1 ujjnyi hely.
    Kivéve a két szélső rúdnál, ott azok a rétesek a tepsi két széléhez érjenek oda, csak a tepsi belsejében számoljunk az 1 ujjnyi hellyel. Hát remélem, nem túl bonyolultan írtam le.
    A fotón, sajnos csak sült állapotában fényképeztem le, de látszik egy kicsit, hogy hol vannak a feltekert rétesek a 3 nagyobb és a 2 kisebb és közötte a sült massza. A sült massza helyén van az 1 ujjnyi rész. 
    A tepsiben hagyott üres részekbe tegyünk kb. 2 ek-nyi mennyiségű masszát, szépen elterítve, s a többi, megmaradt masszát simítsuk az összes rétes tetejére.
    200 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára, kb. 45-55 perc alatt. A sütési idő sütőtől függ, ezért 45 perc után érdemes ránézni.

    Langyosra hűtve már szépen szeletelhető.
    Porcukorral meghintve, kockákra vagy hosszabb szeletekre vágva kínáljuk.
    Recept forrása: rita konyhája

    Bátran ajánlom nektek ennek a rétesnek az elkészítését, mert nagyon ízletes!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!