MOHÁCSI RÉTES
KIADÓS | ÜNNEPI | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 4 kis pohár kefír vagy 2 kefír és 2 tejföl
  • 3 tojás
  • 2 pohár búzadara
  • 2,5 pohár cukor
  • 4 vaníliás cukor
  • 3/4 pohár étolaj
  • külön még egy kevés étolaj
  • 1 cs. 6 db-os réteslap
  • 50 dkg túró
  • 1 ü. barack befőtt
  • 1 ü. cseresznye vagy meggy befőtt
  • sütőpapír
  • tetejére: 1 ek. tejföl és 1 tojás
  • szóráshoz: porcukor
  • Elkészítés:
    Mostanában sorra keresem a rétesfélék különbözően elkészített változatait, így találtam rá erre a fincsi, gyümölcsös rétesre is.
    A recept az olcsó receptek oldalról való, Vass Lászlóné receptje.
    Egy picikét én változtattam rajta, mert volt amit soknak találtam. Pl. a cukrot. Eredetileg 5 pohárral írta a mennyiséget, én ezt túl édesnek véltem, így csökkentettem a mennyiségen. Az állási időt is megnöveltem és volt még egy-két hozzávaló, amin változtattam. S én ezekkel a megváltoztatott mennyiségekkel készítettem el a rétest.
    Az eredeti receptben 4 kefír volt megadva, de mivel nekem nem volt ennyi idehaza, így plussz 2 kis tejföllel oldottam meg, s így is fincsi lett. A pohár mérete mindenkor a kefíres pohár legyen.
    A rétes elkészítését kezdjük is el.
    A 2 kis pohár kefírt és 2 kis pohár tejfölt - vagy a  4 pohár kefírt - keverjük el a 3 tojással és a 2 pohár búzadarával. Adjunk hozzá 1 cs. sütőport, 2 vaníliás cukrot és 2,5 pohár kristály cukrot. Ezt követően keverjünk bele 3/4 pohár olajat. Amint kikevertük a hozzávalókat, 2 órára tegyük hűtőszekrénybe.

    Közben a barack befőttet vágjuk össze kis kockákra és a meggyet vagy cseresznyét - mindkettővel finom - magozzuk ki. Így ezt a hozzávalónkat már elő is készítettük a további munkálatokhoz.
    Amikor letelt a 2 óra - közben megnézhetjük, hogy dagadtak-e a búzadara szemek - vegyük ki a hűtőből.
    Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral.
    Készítsünk magunk mellé kis tálkában egy kevés olajat és egy réteslapot fektessünk a sütőpapírra. Egy ecset segítségével kenjük meg vékonyan olajjal a réteslapot. Helyezzünk rá egy másik réteslapot és azt is kenjük meg olajjal. Erre a réteslapra tegyünk 4-5 merőkanálnyi mennyiségű búzadarás keveréket, kenjük szét, hogy mindenhol legyen belőle.
    A túró felét morzsoljuk rá a kezünkkel a masszára és a túró tetejét szórjuk meg 1 cs. vaníliás cukorral, majd fele-fele arányban  a túrón terítsük el a barack és cseresznye felét.
    Erre megint tegyünk egy réteslapot, olajozzuk meg, s megint egy réteslap jön, s megint olajozzuk meg. Ugyanúgy osszuk el a darás keveréket, a túrót és a gyümölcsöket, ahogyan az első rétegezésnél tettük.
    Végül a gyümölcs tetejére ismét tegyünk 1 réteslapot, kenjük meg olajjal és erre az utolsó réteslapot helyezzük rá. Ezt már ne olajjal kenjük meg, hanem az 1 ek. tejfölt keverjük ki a tojással és ezzel a tejfölös - tojásos keverékkel ecseteljük le mindenhol a réteslap tetejét.
    Előmelegített sütőben süssük készre. Ennek a sütési ideje kicsit több, mint a feltekert réteseké, ezt 40-45 perc alatt sütjük meg.
    Eredetileg csak barackkal volt a recept, de én mindkettővel ki akartam
    próbálni, s hát persze egyszerre. Így lett fele barackos, fele
    cseresznyés.
    A sütés után hűtsük langyosra, s ekkor szórjuk meg a tetejét porcukorral és kockákra vágva szervírozzuk.
    Nagyon finom rétes, a legfinomabb langymelegen.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!