RAKOTT KARFIOL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 fej ( 50-60 dkg ) karfiol
  • 10 dkg ráma
  • 2-3 ek. liszt
  • kb. 5-7 dl tej
  • 4 tojás
  • 4-6 szelet lapsajt
  • bors
  • kevés ráma a sütőtál kikenéséhez

  • Elkészítés:
    A karfiol a családunkban igen közkedvelt, ezért az évek során megtanultam igen változatosan elkészíteni. Most a rakott karfiol egyik változatát szeretném megmutatni, amit gyakran készítek.
    A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára. S ezt követően szűrjük le.
    A rámát olvasszuk fel egy kisebb lábasban, s adjunk hozzá annyi lisztet - 2-3 ek. - amennyitől kellő sűrűségű rántás alapot kapunk. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű.
    Kevergessük, pirítsuk addig, míg kifehéredik a liszt, majd ezután húzzuk félre a tűzről és kézi habverővel keverve, adjunk hozzá egy kevés tejet.
    Sózzuk, borsozzuk meg, s tegyük vissza a tűzre. Folyamatos keverés mellett adjunk hozzá most már annyi tejet, amennyivel elérjük a kívánt besamell mártásunk sűrűségét.
    Forraljuk ki, majd miután levettük a tűzről, keverjük el benne a 4 egész tojást.
    A sütőedényünket - lehet sütőtál, tepsi - kenjük ki rámával és a megfőlt karfiol rózsákat rakjuk bele szépen eligazgatva.
    Öntsük le a mártással a karfiolt és a lapsajtot osszuk el a tetején. Akár ketté is vághatjuk a sajt szeleteket és úgyis rátehetjük a mártás tetejére.
    Végül előmelegített sütőben süssük készre, kb. 20-30 perc alatt.
    Krumplipürével, salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!