RAKOTT KELKÁPOSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 50 dkg darált sertés hús
  • 1 csésze rizs
  • 1 nagy doboz tejföl
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • ételízesítő
  • zsiradék
  • The Body Shop - 5. szülinapi fesztivál
    Elkészítése:
    A kelkáposztát vágjuk ketté vagy négybe, majd vágjuk csíkokra.
    Egy szűrő tálban mossuk meg és sós vízben főzzük puhára.
    Közben készítsük el a darált húst is. Egy kevés zsiradékot hevítsünk fel egy lábasban, adjuk hozzá a darált húst. Gyakori kevergetés mellett pirítsuk a hús kifehéredéséig. Öntsünk hozzá egy kevéske vizet, kb. 1 dl-t, sok nem kell, mert a hús is enged levet. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk meg és ízesítsük még egy kevés ételízesítővel. Fedővel lefedve, néhányszori kevergetés mellett főzzük meg  a darált húst pörköltnek.
    Amíg a darált húsos pöri fől, a rizsnek is neki láthatunk. Ehhez mossuk meg a rizst és egy szűrőn jól csepegtessük le a víztől.
    Egy pici zsiradékot hevítsünk fel, adjuk hozzá a lecsepegtetett rizst és pirítsuk üvegesre. Adjunk hozzá 2-szeres mennyiségű vizet, azaz 1 csésze rizshez, 2 csésze víz kell. Sózzuk meg és főzzük nagy lángon addig míg forrni nem kezd. Ezután még hagyjuk, hadd forrjon-főljön így egy kicsit, majd vegyük takarék lángra a gázt, ha van lángelosztónk, azt is tegyük a lábas alá és most már így pároljuk tovább a rizst. Ekkor már ne keverjük és a fedőt se vegyük le. Így főzve a rizs sosem lesz mancsos, hanem pergősek lesznek a rizs szemek.
    Amikor puhára főztük a kelkáposztát, szűrjük le.
    Ha elkészült mindhárom alapételünk, egy tepsit kenjünk ki vékonyan zsiradékkal.
    A kelkáposzta felét egyengessük el a tepsi alján, tegyünk rá egy rétegben rizst, sózzuk meg, majd terítsük rá a darált húsos pörköltet is. A darált hús tetejére végül egyengessük el a kelkáposzta másik felét.
    Erre pedig kerüljön a tejföl. Ehhez a tejfölt öntsük ki egy tálba a dobozából és egy pici vizet hozzáadva, kézi habverővel keverjük simára.
    Azért jó, ha adunk hozzá egy kevés vizet, mert ettől selymesebb, lágyabb lesz a tejföl. A víz mennyisége nem kell, hogy sok legyen, kb. 1/2-1 dl közötti mennyiség.
    Miután ráöntöttük a kelre a tejfölt, előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
    A tálaláskor kínálhatjuk még plussz tejföllel, aki úgy szereti.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!