RAKOTT KELKÁPOSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 50 dkg darált sertés hús
  • 1 csésze rizs
  • 1 nagy doboz tejföl
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • ételízesítő
  • zsiradék
  • Elkészítése:
    A rakott kelkáposzta elkészítése nem bonyolult, csak kissé időigényesebb, mint egy pl. pörköltté. Ehhez a kelkáposztát vágjuk ketté vagy négybe, majd vágjuk csíkokra.
    Egy szűrő tálban mossuk meg. Egy fazékba vagy nagyobb lábasba tegyük bele, sózzuk meg és  főzzük puhára. Én ehhez az ételhez nem forrásban lévő vízbe dobom bele a kelkáposztát és úgy csak le blansírozom, hanem rögtön vízbe teszem és forrás után hagyom még főlni, ugyanis nem roppanósra szeretném a leveleket, hanem puhára.
    Amíg fől a káposzta, közben készítsük el a darált húst is. Egy kevés zsiradékot hevítsünk fel egy lábasban, adjuk hozzá a darált húst. Gyakori kevergetés mellett pirítsuk a hús kifehéredéséig. Öntsünk hozzá egy kevéske vizet, kb. 1 dl-t, sok nem kell, mert a hús is enged levet. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk meg és ízesítsük még egy kevés ételízesítővel. Fedővel lefedve, néhányszori kevergetés mellett főzzük meg  a darált húst pörköltnek.
    Amíg a darált húsos pöri fől, a rizsnek is neki láthatunk. Ehhez mossuk meg a rizst és egy szűrőn jól csepegtessük le a víztől. 
    Egy pici zsiradékot hevítsünk fel, adjuk hozzá a lecsepegtetett rizst és pirítsuk üvegesre. Adjunk hozzá 2-szeres mennyiségű vizet, azaz 1 csésze rizshez, 2 csésze víz kell. Sózzuk meg és főzzük nagy lángon addig míg forrni nem kezd. Ezután még hagyjuk, hadd forrjon-főljön el a leve, majd vegyük takarék lángra a gázt, ha van lángelosztónk, azt is tegyük a lábas alá és most már így pároljuk néhány percig tovább a rizst. 
    Ekkor már ne keverjük és a fedőt se vegyük le. Pár perc után zárjuk el a takarék lángot is és hagyjuk állni legalább tíz percig a rizst a saját gőzében még tovább. Így főzve a rizs sosem lesz mancsos, hanem pergősek lesznek a rizs szemek.
    Amikor puhára főztük a kelkáposztát, szűrjük le.
    Ha elkészült mindhárom alapételünk, egy tepsit kenjünk ki vékonyan zsiradékkal.
    A kelkáposzta felét egyengessük el a tepsi alján, tegyünk rá egy rétegben rizst, sózzuk meg, majd terítsük rá a darált húsos pörköltet is. A darált hús tetejére végül egyengessük el a kelkáposzta másik felét.
    Erre pedig kerüljön a tejföl. Ehhez a tejfölt öntsük ki egy tálba a dobozából és egy pici vizet hozzáadva, kézi habverővel keverjük simára. egy kevés sóval ízesítsük meg a tejfölünket a keverés során.

    Egyébként azért jó, ha adunk hozzá egy kevés vizet, mert ettől selymesebb, lágyabb lesz a tejföl. A víz mennyisége nem kell, hogy sok legyen, kb. 1/2-1 dl közötti mennyiség.
    Miután ráöntöttük a kelre a tejfölt, előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
    A tálaláskor kínálhatjuk még plussz tejföllel, aki úgy szereti.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!