SZALONNÁS-BOROS CSIRKECOMB
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 egész vagy fél csirkecomb
  • 6-8 szelet füstölt baconszalonna
  • 5+2 dkg ráma
  • bors
  • majoránna
  • sültcsirke fűszer keverék
  • 1dl fehérbor
  • alufólia
  • A csirkecombokat igen sok féleképpen el tudjuk készíteni.
    Én most egy egyszerű változatát szeretném bemutatni. Amilyen egyszerű, olyan finom is.
    A hozzávalóknál a csirkecombok és a szalonna csíkok mennyisége attól függ, hogy mennyi combot szeretnénk megsütni. Aki csak 2-t, annak csak 2 db-ra van szüksége, aki pedig 8-t, annak 8-ra. S természetesen az sem meghatározó, hogy milyen combot használjunk. Használhatunk ehhez a főételhez egész combot is - én most már nem szoktam egészet sütni, mert egyszerre nem fogy el - vagy csak alsó vagy csak felső combot, vagy pedig az egész combot ketté vágva készítjük elő - én mindég így járok el.
    A combokat sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk meg és egy kevés sült csirke fűszerrel is hintsük meg. Ettől még ízesebb lesz a husink. Viszont éppen ennek a fűszernek a kiváló íze miatt, csak kevés sót használjunk, mert a fűszerkeverék is tartalmaz sót.
    Azután a combokat tekerjük be a szalonnába. Én itt is kevesebb baconszalonnát használtam, mert elfogyott a többi, így ketté vágva csak a comb tetejére fektettem a szalonnát, de így is finom volt, a fél adag füstölt baconszalonna is kellőképpen megízesítette a húst.

     A 2 dkg rámával kenjük ki a tepsinket, fektessük bele a szalonnás combokat és öntsük alá a vizet és a bort.
    Az 5 dkg rámát ide-oda oszlassuk el a húsok tetején.
    Egy alufólia darabbal fedjük be a tepsi tetejét és előmelegített sütőben süssük 45 percig.
     Ezt követően vegyük le az alufóliát és süssük még addig, amíg a comb is és a szalonna is pirosra nem sül. Ez az idő kb. 20-30 perc.
    Ha szükséges, pótoljuk a tepsiben a folyadékot-de már csak vizet-de általában nem kell, hogy le ne égjen a hús.
    Bármilyen burgonyás körettel és savanyúsággal tálaljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!