ÁFONYA LEKVÁR MÁRTÁS
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 4-5 púp. ek. áfonya lekvár
  • 1 tk. zsír
  • 2 tk. liszt
  • víz, csipet só
  • Elkészítés:
    Az áfonya lekvárból készült mártást leginkább vadételek mellé szoktam szervírozni, hiszen az áfonyának van egy kicsi pikáns, de egyben savanykás íze, ami a vadhús mellé remekül párosul.
    Ehhez a mártáshoz nem szükségeltetik sok hozzávaló és mégis remek mártást varázsolhatunk az asztalra.
    Íme a recept:
    A kevés zsiradékot felhevítjük egy lábasban és hozzáadjuk a lisztet. Kicsit pirítsuk meg, de ne pirítsuk túl a rántást. Húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a lekvárt.
    Egy kevés vízzel higitsuk, tegyük vissza a tűzre és folyamatosan keverjük egy kézi habverővel. Ízesítsük egy pici sóval és annyi vizet adjunk még hozzá a keverés során, amennyi még szükségeltetik a megfelelő sűrűség eléréséhez.
    Jól forraljuk ki és már tálalhatjuk is a finom vad sült mellé.
    Én cukrot nem szoktam adni hozzá, mert éppen a savanykás ízre van szükség.
    Ebből túl nagy mennyiség nem lesz, de szerintem a mártásból nem is kell sok a húsok mellé, de aki nagyobb mennyiséget szeretne készíteni, az növelje meg a hozzávalók adagolását.

    Legutóbb ezt a mártást a pataki tálban sült vaddisznó karaj mellé tálaltam. Annak a  receptje megtalálható az oldalon.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!