SÜTŐTÖK CUKORRAL SÜTVE
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 db sütőtök
  • 3 ek. kristálycukor
  • Elkészítés:
    Bevallom, nem nagyon tudtam, hogy milyen kategóriába is sorolhatnám a sütőtöknek eme változatát, hiszen nem főétel, nem köret, de nem is igazán süti, csak desszert, de ilyen rovatom meg nincsen, így marad az egyéb kategória.
    Tulajdonképpen feltenni is azért akartam az oldalra, mert bár csak meg kell sütni, de ahogyan most megsütöttem, egészen más volt, mint eddig bármikor.
    Egy falubeli rokonom mesélte, hogy ő mindég cukorral szokta megsütni és csak azt követően darabolja fel, s így sokkal gyorsabban is sül és hát az íze sokkal finomabb lesz, mint amikor csak feldarabolva betesszük a sütőbe sülni.
    Persze úgy is nagyon fincsi, de a sütőtöknek ezt a változatát  szeretném most megmutatni.
    A sütőtököt mossuk jól meg, a végén lévő szárat vágjuk le és hosszában vágjuk ketté a tököt.
    A magokat és az azt körül övező szálakat távolítsuk el és az üregbe tegyünk 3 ek. cukrot.
    A félbevágott tök másik fele valószínűleg egyenes lesz, de ez nem baj. Legalábbis nekem sok esetben ilyen volt a félbe vágott felülete. De ha a másik fele is üreges, akkor osszuk el a cukrot és úgy rakjuk a kivájt részbe.
    Fektessük egy tepsibe a cukros sütőtököket és előmelegített sütőbe tegyük be sülni.
    Amikor az üreges részben elolvad a cukor, ezt úgy látjuk majd, hogy kb. 15-20 perc múlva benézünk a sütőbe, akkor egy kanállal az olvadt cukorral ( lével ) meg locsolgatjuk a sütőtökök - a sima felületűnek is -  tetejét.
    Ezt a műveletet még egy-kétszer ismételjük meg.
    Amikor puhára sült a sütőtök, hagyjuk pár percet hűlni és azután vágjuk fel akkora darabokra, amekkorára szeretnénk.
    S valóban a cukortól sokkal finomabb, ízesebb lesz a sütőtök, mintha csak önmagában sütnénk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!