ASZALT SZILVÁS BEJGLI
ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 50 dkg liszt
  • 25 dkg ráma
  • 3 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg cukor
  • 1-2 csipet só
  • Töltelék : 20 dkg puha aszalt szilva
  • 6 dkg darált dió
  • 5 dkg reszelt csokoládé
  • 10 dkg cukor
  • Lekenéshez: 1 tojás

  • Elkészítés:
    Az aszalt szilvás bejglit a Nosalty oldalán pillantottam meg, s rögtön tudtam, hogy ki is fogom próbálni. De a tésztát aszerint készítettem, ahogy én szoktam és a töltelék hozzávalóit is megváltoztattam, mivel volt amit soknak és volt amit kevésnek találtam a leírtak szerint.

    A tésztához a liszthez adjuk hozzá a csipet sót, morzsoljuk bele az élesztőt és végül adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Jól gyúrjuk össze. Ezután osszuk két cipóra és kelesszük fél órát.
    Majd a fél órányi kelesztés után  nyújtsuk ki előbb az egyik  tésztát. 
    Az aszalt szilva szemeket vágjuk 2-3 darabba és a feldarabolt szilvák felét terítsük szét a tészta tetején. Erre szórjuk rá a darált dió, a reszelt csoki és a cukor  felét. Tekerjük fel és zsírral kikent tepsibe fektessük bele.
    A másik tésztával járjunk el ugyanígy :  nyújtsuk ki, s a megmaradt fél adag tölteléket rakjuk rá, majd tekerjük fel a tésztát és azt is fektessük bele a tepsibe.
    A tojást egy villával verjük fel és kenjük le a tészta rudak tetejét.
    Majd a tepsiben hagyva hagyjuk újabb fél órát kelni.
    Ezután ismét kenjük le a tetejüket és előmelegített sütőben süssük meg kb. 30 perc alatt.
    Kihűlés után szeletelve kínáljuk.
    Ha nehéz kivárni a kihűtést, legalább langyosra hűtsük, úgy már szépen szeletelhető.
    Az aszalt szilva különleges, finom ízt kölcsönöz a bejglinek.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!