KARAMELL KRÉMES SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 40 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott ráma
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 egész tojás
  • 4 ek. méz
  • 1 csipet só
  • 2 lapos ek. tejföl
  • Krém: 6 dl tej
  • 2 cs. karamell pudingpor
  • 20 dkg kristály cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 20 dkg ráma
  • 4 ek. barack lekvár
  • 1/2 dl víz
  • Teteje: 1 tábla tortabevonó tejcsokoládé
  • 3-4 kocka fehér csokoládé
  • 7-8 dkg ráma
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: A tésztához a lisztet a szódabikarbónával keverjük el, majd adjuk hozzá az olvasztott rámát, amit mikróban pár pillanat alatt megolvasztunk. Adjuk hozzá a mézet, a tojásokat, a csipet sót és a tejfölt, s jól gyúrjuk össze. Egy folpackba csomagoljuk be és hideg helyen pihentessük 20 percig.
    Azt követően osszuk 4 cipóra, lisztezett gyúrótáblán egyenként nyújtsuk ki egy kisebb - lasagne méretű - tepsi nagyságúra és rámával megkent tepsi hátán süssük meg a 4 lapot. ( Ne nagy méretű tepsit használjunk, mert elég vékonyak lesznek a kinyújtott lapok. ) Amikor megsültek a lapok, hagyjuk kihűlni és azalatt készítsük el a krémet. 

    A 20 dkg cukrot tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a vizet és folyamatos kevergetés mellett karamellizáljuk meg. Először csak egy szirupot fogunk kapni, amint felolvadt a cukor, majd egy kis idő múlva már barnulni is fog.
    Ha már megkaramellizáltuk a cukrot, egy pillanatra húzzuk le a tűzről és öntsük hozzá a tej nagy részét, kb. 4,5 dl-t. Kicsit habzik és fröcsköl majd a keverék és a megolvadt cukor hirtelen megkeményedik a tejben, de ne ijedjünk meg, az oldódás során ismét felolvad a cukor.

    Ezután tegyük vissza a tűzre és kevergessük mindaddig, míg újra fel nem olvadt a karamell. Ezt követően a megmaradt 1,5 dl tejet keverjük csomómentesre a 2 cs. pudingporral és a 2 vaníliás cukorral, majd adjuk a lábasban lévő karamelles tejhez és főzzük sűrűre. Hűtsük ki és dolgozzuk el benne a rámát. Majd szemrevételezve osszuk el a krémet 3 részre.
    Állítsuk össze a süteményt.
    Az első lapra simítsuk rá a krém 1/3 részét, helyezzük rá a második lapot, ezt kenjük meg lekvárral, s arra tegyük rá a harmadik lapot. Arra ismét kenjünk egy rész krémet, majd tegyünk rá  a 4-ik lapot. Ezután kenjük rá a megmaradt krémet  és a krém tetejét vonjuk be csokimázzal.
    Ehhez vízgőz felett olvasszuk fel a tejcsokoládét kb. 5 dkg rámával és miután felolvadt, kevergessük egy kicsit, hogy túl forrón ne kerüljön a krémre, s azután simítsuk el a tetején.
    Ha már majdnem megdermedt a csokimáz, a fehér csokit is olvasszuk fel egy kevés rámával vízgőz felett és csurgassuk meg vele a tejcsokoládé tetejét.

    Hagyjuk állni egy éjszakát a süteményt és másnap kockákra vágva szervírozzuk.

    Megjegyzés: A süteményt úgy is elkészíthetjük, hogy a teteje csak sima csokimáz vagy fehér csoki helyett étcsokival való díszítést alkalmazunk.



    Jó étvágyat kívánok hozzá!