CSALÁDI PIZZA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 40 dkg liszt
  • 1 kk. só
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 kk. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek. zsír
  • Feltét: 1 tk. pizzafűszer
  • kechup kb. 4-5 ek.
  • 4-5 szelet gépsonka
  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 10-15 dkg füstölt kolbász
  • 1 kis darab főtt csirkemell
  • 4 tojás
  • 2 erős savanyú gyufapaprika - ez csak akkor, ha valaki szereti az erőset
  • 10 dkg trapista sajt
  • csipet só

  • Elkészítés: A pizza tésztának igen változatos az elkészítési módja. Én magam is sok féle tésztát kipróbáltam már, pl. a vajjal készített pizza tészta a családnak annyira nem ízlik, mert az inkább kalácsszerű lesz, amikor megsül.
    Ezt az egyszerű receptet még sok éve kaptam egy ismerőstől, s ez vált be igazán.
    Akkor lássuk is a receptet.
     2,5 dl vizet egy  csészében mikróban langyosítsunk meg, adjuk hozzá a 2 kk. cukrot és az élesztőt. Egy szalvétával takarjuk le a csésze tetejét és pár percig hagyjuk, hogy dolgozni kezdjen az élesztő.
    Egy tálba szórjuk bele a lisztet, az 1 kk. sót és amint felfutott  ( feljött a csésze tetejére ) az élesztő, azt is adjuk a liszthez. Tegyük bele a zsírt és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Ha szükséges, adhatunk még hozzá egy pici vizet, de sokra már nem lehet szükség, kb. 1/2 dl, vagy valamicskével több.
    Amikor összegyúrtuk a tésztát, takarjuk le egy tiszta konyharuhával a tálat és 15-20 percig kelesszük. Ennek a pizzatésztának nem kell több kelesztési idő.
    Ezalatt főzzük meg a rózsáira szedett és megmosott brokkolit. A főzővízbe tegyünk egy kicsi ételízesítőt. De az már megkönnyíti a munkánkat, ha már akkor feltesszük főlni a brokkolit, amikor elkezdjük a tésztát összeállítani, s ugyanígy járunk el a csirkemell filével is. ( Ezzel kapcsolatosan megosztom az én bevált módszeremet is. Több ízben előfordult már, hogy akkor kért a család pizzát, amikor éppen csirkepörkölt volt főzve. Ilyenkor én sosem főztem külön csirkemellet, hanem kivettem a pöriből és azt daraboltam fel. Mondanom sem kell, leegyszerűsítette a dolgomat és ez ízletesebb is volt, hiszen a többi hússal együtt, paradicsommal, paprikával, fűszerekkel együtt főtt. )
    Majd készítsük elő a feltéteket. A pizzafűszert keverjük ki a kechuppal. Természetesen használhatunk pizzakrémet is, de nagyon finom lesz így is, amikor pizzafűszert használunk kechuppal. S nagyon jó előnye a pizzafűszernek, hogy amíg a pizzakrémet - 1 kis üveg vagy tubus - mind elhasználjuk egy nagy pizzához, addig a fűszer legalább 4 családi, azaz gáztepsi nagyságú pizzához elegendő.

    A gépsonkát vágjuk csíkokra vagy nagyobb kockákra, a kolbászt karikázzuk fel, de előtte a kolbász bőrét távolítsuk el. A sajtot pedig reszeljük le. Ha imádjuk az erőset, az erős paprikát vágjuk hosszában ketté, így lesz 4 paprikánk. De természetesen ne tegyünk rá erős paprikát, ha nem szereti a család, mert ettől valóban erős lesz. Vagy csak a pizza egyik sarkába.
    Amikor előkészítettük a feltéteket, s a kb. 15-20 perc is eltelt, a tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki akkorára, hogy egy gáztepsire ráférjen. A 4 sarkát akár le is kerekíthetjük a tésztának, de akár négyszöletesen is hagyhatjuk. A gáztepsit kicsit zsírozzuk meg és fektessük bele a tésztát. Kenjük le a fűszeres kechuppal és rakjuk rá a feltéteket. Egy részre tegyük a sonkát, a másikra a kolbászt, majd a csirkemellet. Tegyük rá a paprikát, ha így szeretnénk elkészíteni, majd mindenhová rakjunk a leszűrt, lecsepegtetett brokkoliból és a pizza 4 sarkába üssünk 1-1 nyers tojást. Szórjuk meg reszelt sajttal és hintsük meg egy csipet sóval. Előmelegített sütőben süssük kb. 20-30 percig.
    Természetesen a feltétet bővíthetjük akár gombával, akár kukoricával vagy amit szívesen tennénk rá. De ezekkel a hozzávalókkal egy nagyon ízletes pizzát készíthetünk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!