TEJFÖLÖS-GOMBÁS CSIRKEMÁJ
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 kg csirkemáj
  • 1 fej hagyma
  • 1 kis ek. zsír
  • 2 dl tejföl
  • 2 kis ek. liszt
  • 15-20 dkg gomba
  • őrölt fekete bors
  • majoránna
  • őrölt piros paprika

  • Elkészítés:
    A csirkemájat alaposan tisztítsuk meg, hogy véletlenül se maradjon rajta epe ( sárga rész ), mossuk meg és vágjuk a nekünk tetszőleges darabokra.  Bár az üzletekben ma már nagyon szépen megtisztított csirkemájat lehet kapni, de azért mindenképpen nézzük át.
    A zsiradékot - ennél az ételnél finomabb ízt érhetünk el, ha zsírt és nem olajat használunk - hevítsük fel egy lábasban, majd adjuk hozzá a hagymát, amit előtte pucoljunk meg és vágjunk apróra.
    Kicsit fonnyasszuk meg és ezután adjuk hozzá a piros paprikát. Egy kevés - kb. 1/2 dl - vízzel rögtön az átkeverés után öntsük is fel, hogy ne égjen meg a paprika,  mert akkor keserű ízű lesz. Adjuk hozzá a májat és a gombát. Ha friss gombát használunk, akkor húzzuk le a gomba bőrét és szeleteljük fel. Én a friss gombát mindég át szoktam blansírozni, azaz forralni. Ehhez felteszek egy kis lábasban vizet és ha már forr a víz, beleteszem a szeletelt gombát és átforralom pár percig. Leszűröm és már adom is a főznivalóhoz.
    Ha konzerv vagy üveges gombát vásároltunk, azt csak le kell szűrni a levétől és tehetjük is bele a májas alaphoz.
    Majd fűszerezzük meg sóval, borssal és majoránnával. ( A csirkemájat nyugodtan meg lehet a főzés elején sózni, az nem keményedik meg, mint a sertés máj. S a majoránna pedig nagyon kellemes ízt fog adni a májnak. )
    Ha már puhára főtt a máj is és a gomba is, adjuk hozzá az őrölt piros paprikát. A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel. A kikeverés során tegyünk hozzá egy kevés vizet, ettől sokkal könnyebben lehet majd kikeverni és selymesebb állagot is fogunk kapni. A kikevert tejföllel habarjuk be a májas egytálételt, jól forraljuk ki és már tálalhatjuk is.
    A tejfölös-gombás csirkemáj akár petrezselymes burgonyával, akár valamilyen főtt tésztával vagy nokedlivel   is kínálható. ( A nokedli és a petrezselymes burgonya elkészítését megtalálhatod az oldalon. )

    Jó étvágyat kívánok hozzá!