MILAN EMBLÉMÁS TORTA
SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 5 púp. ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 nagy ek. kakaópor
  • Krém: 2 cs. csokoládés pudingpor
  • 5 dl tej
  • 1 tábla Milka tejcsokoládé
  • 20 dkg ráma
  • 20 dkg cukor
  • 1 kupak tejszínes mogyoró aroma
  • Teteje: fehér fondant
  • piros és fekete ételfesték
  • Elkészítés: Ez a Milan emblémás torta szülinapra készült és tulajdonképpen nem is én készítettem, hanem a lányom a barátjának.
    Megmondom őszintén, hogy nagyon örülök annak, hogy ugyan a lányom ritkán süt még, de akkor szívesen teszi, s jól is sikerül neki.

    Lássuk akkor a receptet.
    A torta tésztája egy 6 tojásos kakaós piskóta. Ehhez a tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá a cukorral, de a cukrot akkor adjuk csak hozzá, miután képeztünk egy kis habot.
    Ezt követően a kemény habba keverjük el a tojások sárgáját, majd a lisztet a sütőporral együtt és végül a nagy kanál kakaóport is adjuk hozzá!
    Egy kerek torta formát béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a piskóta masszát.
    Előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
    Miután kihűlt, vágjuk 3 lapba.
    Készítsük el a krémet. A csokoládés pudingporokat keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük sűrűre. Amikor készen van, vegyük le a tűzről és még most forró állapotában keverjük el benne a Milka csokoládét.
    A csokit előtte tördeljük kockákra, úgy gyorsabban elolvad a meleg pudingban.
    Ezután hűtsük ki a pudingot.
    Amíg hűl a puding, a rámát keverjük ki a cukorral és adjuk hozzá a tejszínes mogyoró aromát is. ( Az adagoláskor a kupak mérce az aroma saját kupakja. )
    Majd ha már kihűlt a puding, a kikevert rámát dolgozzuk el vele.
    A 3 lapba vágott piskótákat kenjük meg a csokis krémmel, de 2-3 lapos evőkanállal hagyjunk a krémből, mert miután megkentük a lapokat, kívülről is kenjük meg a tortát a krémmel az oldalán és a tetején is. Erre a krémezett felületre tesszük rá a fondantot.

    A fondantot- jelen esetben fehéret, s ehhez fehér pillecukrot kell vásárolni - a " Fondant " címszó alatt megtalálhatjátok, s ott részletesen le van írva, hogy hogyan szoktam elkészíteni - már akár a torta sütése előtt is elkészíthetjük, de ha a torta összeállítása után fogunk neki, abban az esetben addig a tortát tegyük hűtőbe.
    Amikor beborítottuk a tortát, szépen elegyengetjük a felületét, s a felesleges, lelógó részeket levágjuk.
    A torta oldalára teszünk egy szegélyt, ennek a kialakítását és a tortára való felhelyezésének a leírását a " Puncs torta díszítése " címszó alatt megtalálhatjátok. Ott egy csipke sablont használtam, de bármilyen más lenyomatot is készíthetünk. Ennél a tortánál a lányom kis süni figurát " nyomdázott " a szegély csíkba.
    Ezután a már magunk elé  helyezett Milan emblémát egy ecset végével vagy egy ceruzával, amit nem nyomunk rá, mert csak a sablon mintára van szükség, rárajzoljuk a torta felületére.
    Majd ráfestjük egy vékony ecsettel a mintát.
    A piros festék egy gél állagú ételfesték, ezt az Auchan áruházban is meglehet már vásárolni pár száz forintért. Én 3 színben láttam, piros, zöld és sárga színben, s egy kicsi tubusban lehet kapni. Csak egy picikét kell kinyomni belőle és csak 1-2 csepp vizet kell hozzá adagolni. S már festhető is minta. A feketénél szintén festéssel készítette a motívumot a lányom. Ez a festék már por állagú és ezt sajnos áruházban még nem láttam. Ez kicsit drága, s csak egy cukrászati kis-és nagykerben tudtam hozzá jutni.
    Természetesen nemcsak festeni lehet a motívumot, hanem színesített fondantból csíkokat , számokat kivágni és úgy felhelyezni. De a festés egyszerűbbnek tűnt. Ezután a lányom még feliratot is festett a tortára és már lehetett is ajándékozni.

    Jó étvágyat és kellemes kreatív munkát kívánok hozzá!