PALACSINTÁS RÉTES
ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 12 db kisütött palacsinta
  • 1 cs. 6 db-os réteslap
  • 2 dl ( kis doboz ) tejföl
  • Töltelék: 30 dkg darált mák
  • 3x15 dkg cukor
  • 30 dkg darált dió
  • 1 kg alma vagy 1 üveg télire eltett alma
  • 1 citrom
  • őrölt fahéj
  • 2 dl tej
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • kevés olaj
  • Elkészítés: Ez a rétes recept a www.recept-oldal.hu honlapon található, ez szamóca receptje. Már régen szemeztem ezzel a recepttel, s aztán amikor rétes napot tartottam, ki is próbáltam. Nagyon fincsi rétes, köszönöm a receptet!
    Valójában egy picit változtattam rajta, nem sokat ugyan, de én még használtam vaníliás cukrot és az almás tölteléknél nem csak  friss almát használtam fel, hanem már a télire eltett almából is készítettem tölteléket. S én dupla adagot sütöttem a rétesből és hát bizony én nem nyújtottam a rétest, azt még nem tudok, bár egyszer meg szeretném tanulni, így ezért bolti réteslapot vásároltam.
     Első lépésként készítsük el a töltelékeket. A mákos töltelékhez 15 dkg  cukrot 1 dl tejjel addig főzünk a gázon, amíg a cukor elolvad, de arra vigyázzunk, hogy ne karamellizáljuk meg. Miután felolvadt a tejben a cukor, levesszük a tűzről és hozzáadunk 1 cs. vaníliás cukrot, fél citrom lereszelt héját és 2-3 csipet őrölt fahéjat. Mindezeket jól összekeverjük és kihűtjük.
    A diós tölteléknél ugyanígy járjunk el. A diót a cukorral és a tejjel felolvasztjuk, azután megy bele a fél citrom reszelt héja, a vaníliás cukor, a fahéj.
    Az almásnál pedig, ha friss almát használunk, akkor hámozzuk meg, reszeljük le és 2-3 csipet fahéjjal kb. 10 perc alatt pároljuk egy lábasban puhára. Kb. 5 perc után adjuk hozzá a megmaradt 15 dkg cukrot is. Amikor puha lett, adjunk hozzá 1 cs. vaníliás pudingport és " főzzük " azzal tovább az almát, amíg kicsit sűrűbb nem lesz. ( pár perc ). Ezután levéve a tűzről, keverjük hozzá a másik pudingport, de azzal már ne főzzük. Majd keverjük hozzá az 1 cs. vaníliás cukrot is és az egészet hűtsük ki. Viszont ha télire eltett almából készítjük, mint legutóbb én is tettem, akkor azt az almát már nem kell megpárolni, hiszen már meg van, csupán pár perc alatt a cukorral melegítsük át, hogy a cukor feloldódjon benne. S a továbbiakban mindent végezzünk úgy, mint az előzőleg leírt friss alma elkészítésénél.
    Azt követően süssünk 12 db édes palacsintát. A palacsinta elkészítését, aki szeretné megtekinteni,  a " palacsinta " címszó alatt megtalálhatjátok, bár ott nagyobb mennyiségre szólnak a hozzávalók, de a feléből már ezt a pár darab palacsintát el lehet készíteni.
    Végül, ahogy kihűltek a töltelékek, állítsuk össze a rétest.
    A tejfölt keverjük el 1 ek. olajjal, majd tegyük félre.  ( az eredeti receptben olaj ugyan nem szerepel, de én ha tejföllel kentem meg máskor a réteseket, mindég tettem bele egy picit. )
    A tepsit készítsük el, kenjük ki olajjal.
    A palacsintából fektessünk le egy darabot és egy másik palacsintát tegyünk mögé, így egy hosszú palacsintát fogunk kapni. Úgy rakjuk le a két palacsintát, hogy egy kicsi részen fedje egymást a két palacsinta. Erre hosszában tegyünk rá egy csíkban az egyik féle töltelékből, s annak is a fele kerüljön rá. . Járjunk így el a másik két töltelékkel, és 4 db palacsintával  is. Majd a fenn maradó 6 palacsintát is töltsük így meg a 3 fél adag töltelékkel. Azaz lesz nekünk 2 mákos, 2 diós, s 2 almás töltött palacsintánk.
    Egy réteslapot fektessünk egy sütőpapírra, kenjük le tejföllel, majd tegyünk rá még egy réteslapot, azt is kenjük le tejföllel, végül terítsük rá a 3-ik réteslapot és azt is kenjük le vékonyan tejföllel. A réteslap elejére vízszintesen tegyünk le egy rúd töltött palacsintát, mellé tegyünk egy másik palacsinta rudat és a két palacsinta tetejére tegyük a harmadik féle palacsinta rudat. A sütőpapír - de akár konyharuhával is végezhető ez a művelet - segítségével tekerjük fel a rétest. Helyezzük bele az olajozott tepsibe és a rétes tetejét is kenjük le vékonyan tejföllel. A másik 3 réteslappal és a 3 rúd töltött palacsintával is járjunk el ugyanígy. S azt is helyezzük a tepsibe a már benne lévő rétes mellé, kenjük meg azt is tejföllel és előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
    Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.

    Ez az édesség egy különleges rétes, nemcsak finom, hanem mutatós is.
    ( Sajnos a fotón az egyik töltelékes rész kicsit lelapul, de az ízkavalkádon ez semmit sem változtatott. )

    Jó étvágyat kívánok hozzá!