LENCSELEVES
KIADÓS | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1cs. (50 dkg) lencse
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 5-6 burgonya
  • 1kisebb ek. zsír
  • 1- 2 kisebb ek. liszt
  • 2 kk. pirospaprika
  • 2 kk. ételízesítő
  • 5-6 szem egész bors
  • 1 hagyma és 1 gerezd fokhagyma
  • 20-30 dkg füstölt szárazkolbász
  • Nyerj annyi pénzt, amennyiből évekig megélsz! Ráadásul tiéd lehet egy tablet, wellness csomag és egy Xbox one játékkonzol is!Elkészítés: Ehhez az egyszerű lencse leveshez csak füstölt kolbászt adok, de aki szereti, tehet bele füstölt sonkát is, amit érdemes felkockázni. A lencsét előbb válogassuk ki, mossuk meg 2-3 váltás vízben, és áztassuk be legalább 1/2-1 órát. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a lencsét. Ezalatt megdagad kicsit  a lencse és ettől hamarabb meg fog főlni. Érdemes egyébként 1-2 óráig áztatni,  ( van aki több órát áztatja, én annyit nem szoktam ) hogy gyorsabban megfőljön a lencse.
    Ezt követően egy fazékba tegyük fel 4-5 l vizet. A sárgarépát, petrezselymet és krumplit tisztítsuk meg, daraboljuk fel karikákra vagy kockákra, kinek melyik szimpatikusabb és adjuk  a fazékban lévő vízhez.
    Tegyünk bele 1 fej héjától megtisztított hagymát és 1 gerezd fokhagymát. 
    Sót és egész borsot adjunk hozzá.
    1-2 forralás után ételízesítőzzük is meg. Majd hagyjuk puhára főlni.
    Ha megfőtt a zöldség, tegyük bele a lencsét, amiről öntsük le a felesleges vizet. Azután a  kolbászt, és esetleg a sonka darabokat.  15-20 percig főzzük.
    Ellenőrizzük le főzés közben, hogy puha-e a lencse. 
    Nekem volt már olyan, hogy 10 perc főzés után megpuhult a lencsém, így már  lehetett is rántást készíteni.
    Majd ha megpuhult a lencse, készítünk egy kis rántást. A zsíron pirítsuk meg a lisztet, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a pirospaprikát és hideg vízzel hígítva keverjük csomómentesre. Ezzel a rántással forraljuk ki a levest.


    Jó étvágyat kívánok!