PUNCS TORTA
KIADÓS | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta a kocka alakú tortához: 2x6 tojás
  • 2x6 ek. cukor
  • 2x6 ek. liszt
  • 2x1 cs. sütőpor
  • 1 ek. kakaópor
  • Tészta a méhkashoz: 2x1 tojás
  • 2x1 ek. cukor
  • 2x1 ek. liszt
  • 2x1 kk. sütőpor
  • 1 kk. kakaópor
  • Krém: 4 cs. puncs pudingpor
  • 1,2 liter tej
  • 40 dkg ráma
  • 40 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1/4 ü. rumaroma
  • Díszítés: Fondant
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Ezt a tortát a barátnőmnek készítettem, s ez  a torta kettős ünnepi alkalomra készült.
    A virágok a szülinapot szimbolizálják, a méhkas és a rajta csücsülő méhecskék pedig a házassági évforduló alkalmából kerültek a tortára, hiszen a méhészkedés az életük része.

    Elkészítés:
    A négyzet alakú tortához a piskóta 12 tojásból készült, de két részben kell megsütni, mivel az egyik sima piskóta és a másik pedig kakaós.
    A sima piskótához a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a cukorral. A cukrot akkor adjuk a fehérjéhez, ha már képeztünk egy kis habot. Miután felvertük a tojásfehérjét, adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a sütőporral elvegyített lisztet. Lassú mozdulatokkal keverjük össze a masszát és egy sütőpapírral bélelt formába öntsük bele a piskóta tésztát. ( kerek torta forma is jó )
    Előmelegített sütőben süssük meg a piskótát kb. 30 perc alatt és hűtsük ki.
    Járjunk el ugyanígy a másik piskóta tészta elkészítésénél is, azzal a különbséggel, hogy a végén keverjük hozzá a kakaót is.

    A méhkashoz két 1 tojásos piskótát süssünk, egyszerre, két egyforma kivajazott és kilisztezett kerek formájú csészében. Ehhez egyben felverjük a tojásfehérjét a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a lisztet a sütőporral. Kikeverjük, felét belesimítjuk az egyik csészébe és a másik fél tésztához hozzákeverjük a kakaót. S ezt a másik csészébe öntjük bele. Mindkettőt egyszerre tegyük a sütőbe és süssük készre. Rövidebb ideig kell egyébként sütni ezeket a kis piskótákat, hiszen kisebb mennyiségűek. Sütés közben nézzük meg és végezzünk tűpróbát.
    Amint ezek is kihűltek, mindegyik piskótát - beleértve a kicsiket is - vágjuk 3 lapba. ( Gyönyörűen felvághatóak a piskóta tészták, ha a felvágását egyszerű varrócérnával végezzük. Ehhez körben késsel vágjuk be a piskótát, úgy 1 cm mélységben, helyezzük a cérnát a tőlünk felső bevágáshoz és húzogassuk magunk felé a cérnát a piskótában. Szép, kevés piskóta morzsás, egyenletes szeletet kapunk. Ezt a technikát még édesanyámtól tanultam. )
    A felvágott lapokból 6 nagy, 6 kicsi tortalapunk lesz.
    Készítsük el a krémet.
    A pudingporokat keverjük csomómentesre egy kevés tejjel és a többi tejhez adva, főzzük sűrűre. Majd hűtsük ki. A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és keverjük hozzá a rumaromát. A kihűlt pudingot végül dolgozzuk el a kikevert rámával. Soknak tűnhet első olvasásra ennyi krém - ez 2 adag - de ennyire szükség van ehhez a magas piskótához és a méhkashoz.
    Állítsuk össze a tortát.
    A piskótalapokat kenjük meg a krémmel, oly módon, hogy a fehér piskótára barna kerüljön. A kicsi piskótákkal is ugyanígy járjunk el, de ott az alsó lap ellenkező színű legyen, mint a nagy piskótáé. A krémből kívülről is kenjük le a piskótákat, mind a kicsit, mind a nagyot.
    A fondantot nyújtsuk ki és borítsuk be vele a tortát. Az oldalát díszítsük meg szegéllyel. A kaptárt is díszítsük meg, tegyünk rá méheket. Oldalába virágokat és kicsi méhkaptárakat. A nagy tortát díszítsük meg virágokkal és szórjuk meg itt-ott apró cukorgyönggyel.
    A torta díszítését külön oldalon írom le, mert ide már nem fér. Aki megszeretné nézni, az a " puncstorta díszítése " címszó alatt megtalálhatja.

    Kellemes sütögetést és jó étvágyat kívánok hozzá!