PALÓCLEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 50 dkg zöldbab
  • 10 dkg füsölt szalonna
  • 5-6 burgonya
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehér répa
  • 1 tejföl (kis doboz)
  • 1 ek. liszt
  • só ízlés szerint
  • 4-5 szem egész bors
  • 2 kk. ételízesítő
  • 1 kis kanál zsír
  • petrezselyemzöld
  • 50 dkg sertéshús (comb vagy karaj)

  • Elkészítés: A palóc leves egy igazán tartalmas leves, a benne lévő hús és szalonna teszi igen kiadóssá.
    A zöldségeket megtisztítjuk és tetszés szerint feldaraboljuk. Lehet karikára vagy kockára vágni. A húst kis kockákra vágjuk és a szalonnát szintén felkockázzuk. Majd egy fazékban egy kevés zsíron a szalonnát üvegesre hevítjük. Hozzáadjuk a zöldségeket és azokkal együtt is kicsit még pirítjuk.
    Rádobjuk a húst, átforgatjuk, s a hús kifehéredéséig pirítjuk és ezután hozzáadjuk a zöldbabot.
    Felöntjük kb 3-4 l vízzel. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük.
    A petrezselyemzöldet felaprítva, az egy fej hagymát és 1 gerezd fokhagymát tisztítás után egészben hagyva szintén hozzáadjuk a leveshez.
    Kb. 1 órát hagyjuk főlni a levesünket, majd ha már a hús is és a zöldségek is megpuhultak,  a tejfölt keverjük el a liszttel és habarjuk be a levest.
    Jól forraljuk ki és már el is készült a fincsi leves.





    Jó étvágyat kívánok!