TÖLTÖTT PAPRIKA
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg darált hús
  • 2-3 tojás
  • 1 fej hagyma
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 1,5 dl rizs
  • kevés zsemlemorzsa
  • 8-10 db étkezési ( TV ) paprika
  • 1 ek. zsír
  • 2-3 ek. liszt
  • 1 ü. paradicsomlé
  • víz
  • 1-2 tk. cukor

  • Elkészítés:
    Első lépésként a rizst főzzük meg sóval ízesített, kétszeres mennyiségű vízben. Azaz 1,5 dl-es bögrében  mért rizshez 3 dl vizet adjunk.
    Azután tegyünk fel egy fazékba vizet, s mire az forrni kezd, addigra elkészítjük a paprikákhoz a tölteléket.
    A hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk kis kockákra. Majd egy kevés ( teáskanálnyi zsír ) zsiradékon pirítsuk meg, s tegyük félre.
    A darált húst keverjük alaposan össze a tojásokkal. Ha kicsi a tojás, tehetünk hozzá 3-t is, de ha nagyobb méretű, 2 is elég. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, borsot, őrölt piros paprikát. Végül a főtt rizst is és a félre tett hagymát is keverjük hozzá.
    ( De készíthetjük úgy is a tölteléket, hogy a rizst főzés nélkül adjuk a darált húshoz. Én már így is, úgy is készítettem, de jobban szeretem a főtt rizzsel. )
    A paprikáknak vágjuk ki a magházát. A legegyszerűbb módszer az, amikor a paprika szárrészétől benyomjuk a paprikába a magházat, így az beletörik és ki tudjuk egy mozdulattal emelni a paprikából.
    Amint kiszedtük a magházat az összes paprikából, a paprikák belsejét töltsük meg egy teáskanál segítségével a darált húsos keverékből. Ami töltelékünk megmaradt, abból pedig  kézzel készítsünk gombócokat.
    Ha már forr a feltett vizünk, tegyünk bele 1-2 kk. sót és rakjuk bele a töltött paprikákat és a gombócokat. Ebben a sós vízben főzzük meg a töltött paprikákat, s ez a főzési idő kb. 20-25 perc.
    Amíg főlnek a gombócok és a paprikák, készítsük el a paradicsom mártást.

    A zsírt olvasszuk fel egy kis lábasban, adjunk hozzá 2-3 lapos ek. lisztet és pirítsuk meg. Vegyük le a tűzről és öntsük fel először egy kevés paradicsomlével. Kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a többi paradicsomlét is. Sózzuk meg,  tegyük vissza a tűzre és jól forraljuk ki. Közben folyamatosan keverjük és annyi vizet adjunk még hozzá menet közben, hogy elérjük a kellő sűrűséget. A végén ízlés szerint ízesítsük egy kevés cukorral.
    Ha készen van a mártás, tegyük takarék lángra és a  megfőtt paprikákat, gombócokat szűrőkanállal szedjük bele a mártásba. Ezzel együtt forraljunk rajta és lassú lángon főzzük még 15-20 percig. Így fognak összeérni az ízek. S már el is készültünk a finom töltött paprikával.

    Az elkészült töltött paprikát főtt burgonyával tálaljuk.

    Tipp: Én télire szoktam lefagyasztani paprikát a töltött paprikához. Ehhez egy adaghoz 8-10 db paprikának kivágom a magházát, a paprikákat egymásba dugva teszem bele egy zacskóba és így alig foglalnak el helyet. S amikor eszembe jut télen, hogy töltött paprika legyen, csak ki kell vennem a fagyasztóból. S az, hogy fagyos a paprika nem gond, mert amíg összeállítom a tölteléket, annyit enged a jegességéből, amennyi éppen elég, s azután pedig úgyis forrásban lévő vízbe fog kerülni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!