JUGOSZLÁV KRÉMES
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
Tészta: 5 tojás csipet só 20 dkg cukor 1 tk. őrölt kávé 5 ek. étolaj 20 dkg liszt 1/2 cs. sütőpor 8 dkg darált dió Krém: 2 vaníliás pudingpor 2 púp. ek. liszt 6 dl tej 30 dkg cukor 2 vaníliás cukor 30 dkg ráma Teteje: 1 tortabevonó csokoládé 3 ek. étolaj
Elkészítés: Ezt a krémest nagyon szeretem, nagyon fincsi sütemény. Az eredeti recept szerinti hozzávalók arányain kicsit változtattam, igaz csak minimálisan. Érdemes kipróbálni, mert nem csak finom, hanem mutatós sütemény.
A tésztához az 5 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a csipet sóval. Miután már képeztünk egy kevés habot, akkor adjuk hozzá a kristálycukrot is és azzal együtt verjük fel a tojásfehérjéket. Ha kemény a hab, keverjük bele az őrölt kávét, 5 tojássárgáját ( amikor válasszuk szét a tojásokat, ügyeljünk arra, hogy egészben maradjon a sárgája ), az 5 ek. étolajat, s mindezeket dolgozzuk el benne. Majd a sütőporral elvegyített lisztet és a darált diót is adjuk hozzá. Óvatosan keverjük el és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a diós masszát. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre, majd hűtsük ki.
Azt követően vágjuk ketté. Az eredeti recept alapján a tészta tetején van a krém, de én ketté vágtam és a tészta közé simítottam a krémet. De természetesen tetszés szerint variálható az összeállítás.
Készítsük el a krémet.
A vaníliás pudingport, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre és főzzük sűrűre. Még forró állapotában keverjük hozzá a kétféle cukrot. Majd hűtsük ki. Miután kihűtöttük, dolgozzuk bele a rámát.
A ketté vágott tészta közé kenjük el a krémet és a tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét az étolajjal, majd ha már felolvadt, simítsuk a sütemény tetejére. Hagyjuk állni egy napig, s azután felszeletelve szervírozzuk.
Az eredeti receptben a krém csak szimpla 1 cs. pudinggal és minden más hozzávalónak a feléből készül, de miután így kipróbáltam, rájöttem, ha dupla adag krémet készítünk, finomabb a süteményünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A tésztához az 5 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a csipet sóval. Miután már képeztünk egy kevés habot, akkor adjuk hozzá a kristálycukrot is és azzal együtt verjük fel a tojásfehérjéket. Ha kemény a hab, keverjük bele az őrölt kávét, 5 tojássárgáját ( amikor válasszuk szét a tojásokat, ügyeljünk arra, hogy egészben maradjon a sárgája ), az 5 ek. étolajat, s mindezeket dolgozzuk el benne. Majd a sütőporral elvegyített lisztet és a darált diót is adjuk hozzá. Óvatosan keverjük el és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a diós masszát. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre, majd hűtsük ki.
Azt követően vágjuk ketté. Az eredeti recept alapján a tészta tetején van a krém, de én ketté vágtam és a tészta közé simítottam a krémet. De természetesen tetszés szerint variálható az összeállítás.
Készítsük el a krémet.
A vaníliás pudingport, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre és főzzük sűrűre. Még forró állapotában keverjük hozzá a kétféle cukrot. Majd hűtsük ki. Miután kihűtöttük, dolgozzuk bele a rámát.
A ketté vágott tészta közé kenjük el a krémet és a tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét az étolajjal, majd ha már felolvadt, simítsuk a sütemény tetejére. Hagyjuk állni egy napig, s azután felszeletelve szervírozzuk.
Az eredeti receptben a krém csak szimpla 1 cs. pudinggal és minden más hozzávalónak a feléből készül, de miután így kipróbáltam, rájöttem, ha dupla adag krémet készítünk, finomabb a süteményünk.
Úgyhogy itt már dupla adag krémmel készül a sütemény.
A süti tetején csak simán is hagyhatjuk a csokimázat, de akár meg is cifrázhatjuk, mint a fotón is látható.
Abban az esetben még egy pár kocka csokit olvasszunk fel szintén gőz fölött és nejlon zacskóba öntsük bele. A zacskó sarkát picit vágjuk le és csurgassuk meg a csokimáz tetejét.
Még egy tipp: Ha kimarad a kávé a tésztából, az sem baj - én készítettem úgy is - akkor is nagyon finom lesz a tésztája.
Recept forrása: nosalty.hu
Jó étvágyat kívánok hozzá!