JUGOSZLÁV KRÉMES
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 5 tojás
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk. őrölt kávé
  • 5 ek. étolaj
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 8 dkg darált dió
  • Krém: 1 vaníliás pudingpor
  • 1 púp. ek. liszt
  • 3 dl tej
  • 16 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 16 dkg ráma
  • Teteje: 1 tortabevonó csokoládé
  • 3 ek. étolaj
  • Kontaktlencsék 30-50%-kal olcsóbban mint a boltokban! AJÁNDÉK, 990 Ft értékű kontaktlencse-ápolófolyadék! Nézze meg most »
    Elkészítés: Ezt a krémest a NoSalty.hu oldalon láttam, s nagyon fincsi sütinek tűnt. Így gyorsan ki is próbáltam, bár az arányokon kicsit változtattam, igaz csak minimálisan. S valóban nagyon finom sütemény.

    A tésztához az 5 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a csipet sóval. Miután már képeztünk egy kevés habot, akkor adjuk hozzá a kristálycukrot is és azzal együtt verjük fel a tojásfehérjéket. Ha kemény a hab, keverjük bele az őrölt kávét, 1 tojássárgáját ( amikor válasszuk szét a tojásokat, ügyeljünk arra, hogy egészben maradjon a sárgája ), az 5 ek. étolajat, a sütőporral elvegyített lisztet és a darált diót. Óvatosan keverjük el és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a diós masszát. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre, majd hűtsük ki.
    Azt követően vágjuk ketté. Az eredeti recept alapján a tészta tetején van a krém, de én ketté vágtam és a tészta közé simítottam a krémet. De természetesen tetszés szerint variálható  az összeállítás.
    Készítsük el a krémet.
    A vaníliás pudingport, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre és főzzük sűrűre. Még forró állapotában keverjük hozzá a kétféle cukrot. Majd hűtsük ki. Miután kihűtöttük, dolgozzuk bele a rámát.
    A ketté vágott tészta közé kenjük el a krémet és a tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét az étolajjal, majd ha már felolvadt, simítsuk a sütemény tetejére. Hagyjuk állni egy napig, s azután felszeletelve szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!