TEJSZÍNES-TÁRKONYOS GOMBA LEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa ( petrezselyem gyökér , aki így ismeri )
  • 5-6 szem burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20-25 dkg gomba ( lehet friss, üveges, konzerv vagy fagyasztott )
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 kisebb kanál liszt
  • só, őrölt fekete bors
  • tárkony
  • ételízesítő

  • Elkészítés: A burgonyát és a zöldségeket  megpucoljuk, majd megmossuk. A nekünk tetszőleges darabokra felvágjuk. Egy fazékba tesszük és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. Hozzáadjuk a gombát is. Ha friss gombából készítjük a levest, akkor természetesen a héjától tisztítsuk meg a gombát, ha üveges vagy konzerv gombát használunk, abban az esetben szűrjük le a levét. Viszont ha fagyasztottat veszünk elő, akkor engedjünk rá forró vizet, ettől felenged, szűrjük le és már adhatjuk is a leveshez főlni.
    / Én szoktam lefagyasztani gombát. Ha nyár végén, amikor olcsóbb, veszek 2-3 kg mennyiséget, lepucolom a héját, felszeletelem és forrásban lévő vízben leblansírozom, azaz leforrázom, kb. 6-8 percig forralom. Azután leszűröm, több ízben engedek rá hideg vizet, ettől hamarabb kihűl, jól lecsepegtetem és zacskókba kiadagolom. S így bármikor kivehetem, egyrészt nem kell azonnal a boltba rohannom, ha  hirtelen szükségem van rá és télen nem kell drágán megvenni sem. /
    A hagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg  és tegyük a levesbe. Adjunk hozzá sót, borsot. Hagyjuk egyet forrni és ezután ízesítsük az ételízesítővel és tegyünk bele tárkonyt. Hagyjuk addig főlni, amíg a zöldségek és a gomba puhák nem lesznek, s ekkor a lisztet keverjük csomómentesre a tejszínnel és egy kevés vízzel, majd habarjuk be vele a levesünket. Forraljuk ki és már tálalhatjuk is. Aki szereti, tálalásnál kínálhat hozzá friss petrezselyemzöldet, de szerintem ez el is maradhat, mert kissé elnyomja a tárkony ízét. Annak ajánlom, aki a petrus intenzív ízét kedveli inkább.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!