TEJSZÍNES-TÁRKONYOS GOMBA LEVES
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
2 sárgarépa 2 fehérrépa ( petrezselyem gyökér , aki így ismeri ) 5-6 szem burgonya 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 20-25 dkg gomba ( lehet friss, üveges, konzerv vagy fagyasztott ) 2 dl főzőtejszín 2 kisebb kanál liszt só, őrölt fekete bors tárkony ételízesítő
/ Én szoktam lefagyasztani gombát. Ha nyár végén, amikor olcsóbb, veszek 2-3 kg mennyiséget, lepucolom a héját, felszeletelem és forrásban lévő vízben leblansírozom, azaz leforrázom, kb. 6-8 percig forralom. Azután leszűröm, több ízben engedek rá hideg vizet, ettől hamarabb kihűl, jól lecsepegtetem és zacskókba kiadagolom. S így bármikor kivehetem, egyrészt nem kell azonnal a boltba rohannom, ha hirtelen szükségem van rá és télen nem kell drágán megvenni sem. /
A hagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg és tegyük a levesbe. Adjunk hozzá sót, borsot. Hagyjuk egyet forrni és ezután ízesítsük az ételízesítővel és tegyünk bele tárkonyt. Hagyjuk addig főlni, amíg a zöldségek és a gomba puhák nem lesznek, s ekkor a lisztet keverjük csomómentesre a tejszínnel és egy kevés vízzel, majd habarjuk be vele a levesünket. Forraljuk ki és már tálalhatjuk is. Aki szereti, tálalásnál kínálhat hozzá friss petrezselyemzöldet, de szerintem ez el is maradhat, mert kissé elnyomja a tárkony ízét. Annak ajánlom, aki a petrus intenzív ízét kedveli inkább.
Jó étvágyat kívánok hozzá!