SZTRAPACSKA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 30-40 dkg liszt
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • zsiradék a tepsi kikenéséhez és a főzővízbe
  • tejföl a tálaláshoz
  • Elkészítés: A sztrapacska abban különbözik a sima nokedlitől, hogy ebben van krumpli is. S a krumplit nem főzve használjuk fel ehhez az ételhez, hanem nyersen. A sztrapacskát gyakran juhtúróval szokták készíteni - én is kevertem már össze azzal - de legtöbbször sima, tehéntúróval keverem össze. A recept szerintem nagyon könnyű, bárki könnyen el tudja készíteni. Tehát a burgonyát megpucoljuk, megmossuk és kis lyukú reszelőn ( amit a sajtra is használunk ) lereszeljük. Hozzákeverjük a 2 tojást,  a  lisztet, ( aminek a mennyisége attól függ, hogy mennyit vesz fel a krumpli, hogy az állaga közepes sűrűségű legyen ) 1/2 mk. sót. Mindezeket jól kikeverjük olyanná,  hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Ha úgy látjuk, hogy túl száraz, kemény a galuska tésztánk, egy kevés vizet adhatunk hozzá, hogy azzal lazítsuk az állagát. Forrásban lévő, sós vízbe kiszaggatjuk a krumplis nokedlit, ugyanúgy, mintha sima nokedlit szaggatnánk. A főzővízbe tegyünk 1 ek. olajat is. Amikor feljön a víz tetejére a nokedli, akkor még 2-3 percig hagyjuk főlni, mert a nyers krumplinak is meg kell főlnie.
    Miután szűrűvel kiszedjük, érdemes egy másik tálba kiszedni, amibe hideg vizet tettünk, ezzel meggátoljuk, hogy összetapadjon a nokedli tésztánk. Szűrjük le a hideg vízből és keverjük át egy picike olajjal. Ha mindet kiszaggattuk és kifőztük, akkor a nokedlit keverjük el a túróval. A füstölt szalonnát kockázzuk fel és egy serpenyőben süssük ki zsírjára.  A túró tetejére rakjuk rá a kisült szalonna pörcöt. A kész túrós nokedlit kóstolás után még megsózhatjuk, mert úgy ízesebb, de ne nagyon, mert a szalonna is sós. Tálaláskor tegyünk 1-2 kanál tejfölt a tetejére és természetesen külön tegyünk az asztalra is tejfölt és akár szalonna pörcöt is.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!